Pápalátogatás: utazási támogatásra pályázhatnak a Kárpát-medencei fiatalok

Április 1-jéig pályázhatnak utazási támogatásra a 13 és 19 év közötti fiatalok, hogy részt vegyenek Ferenc pápa június 1-jei szentmiséjén Csíksomlyón – mondta a pályázatot meghirdető Rákóczi Szövetség kommunikációs munkatársa az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A pályázatra Kárpát-medencei középiskolások és egyházi közösségek jelentkezhetnek ezen az oldalon, ahol a sikeres pályázók listáját április 16-ától teszik közzé. Katona Flóra elmondta: a megtett út függvényében akár 400 ezer forint utazási támogatást is lehet kapni, de a szállás és az ellátás költsége teljes egészében a csoportokat terheli majd. Reményeik szerint 2000–2500 fiatal kiutazását tudják segíteni, közölte egy pénteki sajtótájékoztatón Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a pénteki sajtótájékoztatón úgy értékelt: Ferenc pápa székelyföldi látogatása hatalmas egyházi diplomáciai siker és nagyszerű lehetőség a magyar-román kapcsolatok erősítésére, a történelmi megbékélés elősegítésére. Hozzátette, a pápalátogatás lehetőség, hogy a magyarság megmutassa jelenlétét a Székelyföldön, ezért a magyar  kormány és a kormánnyal együttműködő civil szervezetek mindent megtesznek, hogy segítsék azokat a fiatalokat, akik részt akarnak venni rajta.

A magyar kormány 160 millió forinttal támogatja a pápalátogatás megszervezését, valamint a pápalátogatáshoz szükséges építkezéseket.

Mint ismert, Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába. A katolikus egyházfő Bukarest mellett Iași-ba, a romániai görögkatolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre megy el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?