A szállításügyi miniszter büntetné a rossz munkát végző sztrádaépítőket

A romániai lakosságnak elfogyott a türelme az autópályákkal kapcsolatban, ezért a jövőben bejelentés nélküli látogatásokat fog tenni az építkezéseken, hogy valós képet kapjon a munkálatok menetéről - helyezte kilátásba szombaton Răzvan Cuc szállításügyi miniszter. 

A szaktárca vezetője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, eddig nem szankcionálták megfelelően azokat a cégeket, amelyek nem végeztek elfogadható munkát. Ezentúl azonban negatív tanúsítványt állítanak ki nevükre, és három évre megvonják tőlük a romániai megbízatások elvállalásának jogát, amennyiben nem tartják magukat vállalásaikhoz - mondta Cuc, hozzátéve, a jövőben nem fogja előzetesen bejelenteni, mikor melyik épülő sztrádát készül meglátogatni, csak a sajtót fogja értesíteni másfél-két órával a helyszínre érkezése előtt. Így majd reaális képet kap a munkavégzés valós menetéről, tette hozzá a miniszter. 

Azt is kilátásba helyezte, hogy felbontja a sztrádaépítő vállalatokkal kötött szerződést, amennyiben azok megkapták a pénzt az államtól, mégsem fizették ki alvállalkozóikat. 

Szombatonként pedig sajtótájékoztatókat fog tartani, Az infrastruktúra órája címszó alatt, ezek alkalmával az autópálya-építkezések állapotát elemzik majd ki. "Nagyon világosan az építővállalatok értésére akarom adni: vagy dolgoznak és tiszteletben tartják a szerződésben foglaltakat, vagy mehetnek haza. Nulla toleranciát fogok tanúsítani azokkal szemben, akik nem tartják magukat a szerződésben leszögezett ütemtervhez" - jelentette ki a szállításügyi miniszter. 

A PSD-ALDE kormány ideje alatt 2018-ban 58,4 kilométer autópályát sikerült átadni – ideértve az év végén elkészült 6,5 kilométeres városi sztrádát is. Ebből egyébként 21,2 kilométer – a Szászsebes-Torda és Gyalu-Magyarnádas közötti út – már voltaképpen 2017-ben nagyjából elkészült. 2017-ben 16 kilométer sztrádaszakasz került átadásra. 

Kapcsolódók

Kimaradt?