Elfogadta a maláj legfelsőbb bíróság a halálra ítélt temesvári férfi fellebbezését

Elfogadta a maláj legfelsőbb bíróság öt tagú bírói tanácsa annak a halálra ítélt román állampolgárnak a fellebbezését, akit 2011. október 11-én tartóztattak le a kuala lumpuri nemzetközi repülőtéren drogcsempészet vádjával.

A 32 éves, temesvári illetőségű Laurentiu Marian Peity-nél több mint 3 kilogramm (3,218.7 gramm) metamfetamint  találtak.

A férfi fellebbezéséről március 19-én döntött a maláj legfelsőbb bíróság, a halálbüntetést 18 éves szabadságvesztésre és 10 cukornádbot-ütésre enyhítette. Mivel már közel 8 évet rácsok mögött töltött, Peity 2029-ben szabadulhat. 

Datuk N. Sivananthan, a temesvári férfi maláj ügyvédje arról számolt be a MalayMail című angol nyelvű lapnak, hogy az ország főügyésze elfogadta azt a kérését, hogy Peityt ne kábítószercsempészettel, hanem csak kábítószerbirtoklással vádolják, ez tette lehetővé, hogy halálbüntetését 18 éves börtönbüntetésre enyhítsék. Az ügyvéd arra alapozva kért könyörületet, hogy Peity 4 és 15 éves kora között árvaházban nevelkedett, és egy autósbalesetben olyan sérüléseket szenvedett, amelyek miatt könnyen befolyásolhatóvá vált. 

A világ mintegy harminc országában halálbüntetéssel sújtják a drogcsempészést. Malajzia a nyolcvanas évek elején vezette be a halálbüntetést a bűncselekmény leküzdésére. A malajziai szabályozás szerint automatikusan csempésznek minősülnek azok, akiknél például legkevesebb 15 gramm heroint, vagy kétszáz gramm marihuánát találnak, és a törvény nem ad mérlegelési jogot a bíráknak, akiknek kötelezően kivégzést kell kiszabniuk az elítélt drogcsempészekre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?