Johannis az EPP bukaresti csúcstalálkozóján ostorozta a PSD-t

A Szociáldemokrata Párt (PSD) "a hamis hazafiság, a látszatnacionalizmus gúnyájába bújt", és Európa-ellenes retorikával próbál szavazatokat szerezni - jelentette ki szombaton Klaus Johannis államfő, az Európai Néppárt (EPP) helyi és regionális vezetőinek bukaresti csúcstalálkozóján.

"Azt tapasztaljuk, hogy egyes pártok, és itt elsősorban a PSD-re gondolok, a hamis hazafiság, a látszatnacionalizmus gúnyájába bújtak, és Európa-ellenes retorikával próbálnak szavazatokat szerezni azáltal, hogy félelmet és bizonytalanságot keltenek az emberekben az Európai Unió értékeit illetően. Ez a peszedés politikacsinálás cinikus és felelőtlen módja. A kétszínűség csúcsa, hogy tagadd azokat az alapértékeket, amelyekre az Unió épült, hogy támadást indíts azon uniós intézmények ellen, amelyek bírálják demokráciaellenes kisiklásaidat, ugyanakkor kérd a választók szavazatát, hogy pártod képviselőit éppen ezekbe az intézményekbe juttassák. Hogy jó román vagy, az nem azt jelenti, hogy Brüsszel-ellenes vagy. Ellenkezőleg, Románia Európa és Európa Románia! A mi Romániánk, az európai Románia jólétet, gyarapodást, független igazságszolgáltatást és jogállamot jelent" - hangoztatta az államfő. Hozzátette: jóllehet nem tökéletes, az európai projekt a leghosszabb békeidőszakot biztosította Európának.

Kifejtette: sajnálatos, hogy az európai parlamenti választásokat úgy fogják fel, hogy kevesebb hatással van az emberek mindennapi életére. "Talán az európai intézmények túlzott bürokratizmusa miatt az a teljesen hibás percepció létezik, hogy nincs hatása az emberek mindennapi életére, és így közben elfelejtjük a lényeget: hogy az egész európai konstrukció középpontjában éppen az állampolgár áll, és az intézmények az őt szolgálják. (...) A május 26-ai választások rendkívül fontosak (...), hisz Európa jövőjéről az embereknek kell dönteniük. A választásoktól való távolmaradás azt jelenti, hogy másokat hagyunk dönteni magunk helyett" - mondta Johannis. 

Kapcsolódók

Kimaradt?