Dacian Cioloş szerint hiábavaló Székelyföld autonómiájáról beszélni

Amíg az emberek szegények és nincsenek fejlődési lehetőségeik, hiábavaló a Székelyföld autonómiájáról beszélni - véli Dacian Cioloş. 

Az Igazság, Egység és Szolidaritás Pártjának (PLUS) elnöke az alakulat Hargita és Kovászna megyei szimpatizánsaival találkozik csütörtökön. A csíkszeredai találkozón a volt miniszterelnök azt mondta, szerinte hiábavaló a Székelyföld autonómiájáról beszélni mindaddig, amíg az emberek szegények, és nincsenek fejlődési lehetőségeik. Cioloş szerint attól, hogy folyamatosan ez a téma kerül előtérbe, nem fog javulni az emberek életszínvonala. Úgy véli, a befektetések ösztönzése, a gazdasági fejlődés, a román és magyar lakosok közös problémáinak orvoslása jelentené a megoldást e térség számára.

„Úgy gondolom, hogy az identitással, kultúrával kapcsolatos tényezőket valahogy össze kellene kötni a gazdaságfejlesztési projektekkel. A szegénység, a beruházások és a munkahelyek hiánya jelentette probléma nem oldható meg, ha csak az etnikai vonatkozású tényezőkkel foglalkozunk, főleg ha ezeket egyoldalúan kezeljük” – fogalmazott.

Dacian Cioloş példaként rámutatott, a Marosvásárhely és Brassó közötti autósztráda sok befektetőt vonzana, ugyanakkor kiemelte, a román államnak „felelőssége és érdeke” elősegíteni a magán- és közberuházásokat, idevonzani a külföldi befektetőket, hogy munkahelyek létesüljenek a térségben. Mint mondta, olyan faluból származik, amelyet jelenleg 60 százalékban magyar, 40 százalékban román nemzetiségűek laknak, és meggyőződése, hogy ha jólét van, illetve a jólét elérésére törekednek az emberek, megoldást találnak minden más természetű problémára is.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az alkotmány Romániát nemzetállamként meghatározó 1-es cikkelyének esetleges módosításáról, a PLUS elnöke azt mondta, alakulata rendjén valónak találja a cikkelyt, nem tartja szükségesnek a módosítását. „Nem az alkotmánymódosítás a megoldás a bizonyos jogokkal, nyelvi jogokkal kapcsolatos problémákra. Az alaptörvény e tekintetben szerintem teljesen demokratikus és európai” – hangoztatta Cioloş, aki ugyanakkor jókívánságait fejezte ki a romániai magyaroknak március 15-e alkalmából.

Kapcsolódók

Kimaradt?