Szembesítettük a marosvásárhelyi városházát a székely szimbólumok eltüntetésével

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal szóvivője szerint a jóváhagyott térrendezési terv írta elő, hogy a székely vértanúk emlékművének környezete ne emlékeztessen a székelyek szimbólumaira. Cosmin Blaga azonban nem tudta bizonyítani az állítását.

A polgármesteri hivatal szóvivőjét kedden arra reagáltattuk, hogy a marosvásárhelyi városháza alkalmazottai szombaton oktogonná alakították az emlékmű körüli kockakőből kirakott csillagot, így az már nem idézi a székely zászló nyolcszögű csillag-motívumát. A térrendezést végző munkások eltávolították az emlékműtől pár méterre lévő csorgó fölötti táblát is, amely a székely nap és hold közé illesztve jelenítette meg román és magyar nyelven a „Székely vértanúk kútja" feliratot.

A térrendezési munkálatok előzménye, hogy a helyi sajtó pénteken felhívta a figyelmet a székely motívumokra, és Sergiu Papuc szociáldemokrata alpolgármester kijelentette: „Nem akarom a November 7. negyedet úgynevezett Székelyfölddé alakítani". Azóta több helyi és országos portál is közölte a térrendezési tervet, amely nem hatszogű, hanem csillag alakú térkövezést mutat az emlékmű körül.

Ennek ellenére a városházi szóvivő fenntartja, hogy a munkálatok nem a székely szimbólumok eltűntetését célozták. „Egyes politikusok megpróbálták felkorbácsolni az érzelmeket, azt állítva, hogy a térrendezés a magyarok ellen irányult. Szó sincs erről, a polgármesteri hivatal nem ezt akarta, éppen hogy azzal a céllal fogott neki a térrendezésnek, hogy az ünnepi megemlékezések (a székely szabadság napi rendezvény – szerk. megj.) kellemes környezetben zajlódjanak” – jelentette ki Cosmin Blaga.

A román sajtóban is közölt térrendezési tervről a szóvivő azt mondta: nem tudja, honnan került elő, hiszen az eredeti tervben a most is látható „hexagon” szerepelt. Kérésünkre, hogy akkor ezt a térrendezési tervet mi is tekinthessük meg, bokros teendőire hivatkozva hirtelen mehetnékje támadt, és fél szájjal megígérte: „majd előkeresem”.

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének ügyvezető elnöke szerint a szóvivő ostobaságokat beszél. Kali István azt Maszolnak azt mondta, maga fotózta le a térrendezési tervet, amit a Magyary Előd frakcióvezető-helyettes mutatott neki.

A polgármesteri hivatalt vezetők inkompetenciájaként értelmezi a történteket a Szabad Emberek Pártja, és elítél mindenféle magyarellenességet. Radu Bălaș helyi tanácsos megkeresésünkre azt mondta, a hivatal szerintük illegálisan alakította a térkövekből kirakott csillagot, amely tulajdonképpen a napot szimbolizálja. "A kétnyelvű felirat kiiktatása a kútnál meg egyenesen kínos szerintem 2019-ben" – jelentette ki.

Mint ismert, több román politikus kifogásolta a nyolcágú csillagot, mint székely szimbólumot, Marius Pașcan PMP-s parlamenti képviselő egyenesen hazaárulóknak nevezte az RMDSZ politikusait. A hivatásos magyargyűlölőnek számító politikus megnyilvánulásánál jóval ellentmondásosabb Sergiu Papuc PSD-s alpolgármester nyilatkozata. A szociáldemokrata politikus ugyanis az RMDSZ frakció támogatásával szerzett mandátumot.

A polgármesteri hivatal intézkedését elítélte a RMDSZ országos vezetése, és a marosvásárhelyi szervezet ügyvezető elnöke is állás foglalt. Kali István Facebookon közzétett bejegyzésében még az ügy kirobbanásakor hangsúlyozta: „a park felújítási tervét be kell tartani, az eredeti formában, azt menet közben átrajzolni megengedhetetlen.” Hangsúlyozta, hogy a felújítási munkálatoknak be kell fejeződniük addig, amíg azon a helyszínen valamilyen esemény zajlani fog. „Minden felfüggesztést vagy elakasztást a magyar közösség elleni tevékenységnek minősítünk” – fogalmazott Kali.

Ez nem történt meg a Székely Szabadság Napja alkalmából szervezett rendezvényre, és nagyon úgy tűnik, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter látogatása miatt március 14-re előrehozott magyar ünnepre sem fog.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?