Túlkapással vádolja egy üzletember a székelyudvarhelyi helyi rendőrséget

Olvasói levélben panaszolta el portálunknak egy magyarországi üzletemberként bemutatkozó férfi, hogy egy ártatlan közúti autós manővert követően a székelyudvarhelyi helyi rendőrség hatáskörét túllépve lépett fel vele szemben. A vállalkozó az ügyészségen is feljelentést készül tenni. A helyi rendőrség képviselői másként emlékeznek a történtekre.

Az üzletembert (kérésére monogramját használva nevezzük T. Cs.-nek) március 8-án, pénteken állította meg Székelyudvarhely központjában a helyi rendőrség egyik munkatársa, Katona Lóránt. Panasza szerint az intézkedő helyi rendőr arrogánsan, durván beszélt vele, elvette az autójának a papírjait és a személyes iratait. Ezt követően felszólította, hogy kövesse őt a székelyudvarhelyi közúti rendőrség székhelyére.

A rendőrséget az üzletember végül több órás várakozás után hagyhatta el. Az ott kiállított jegyzőkönyv szerint a helyi rendőrség bejelentése alapján 580 lejes pénzbüntetést és 4 büntetőpontot kapott a közlekedés biztonságának veszélyeztetéséért. A rendőrök konkrétan azt kifogásolták, hogy T. Cs. autója „gyorsan tért ki az utcából, zajt keltett, ahogy a gumi súrlódott az útburkolathoz”, ezzel veszélyeztetve a közlekedésben résztvevő társait. „Jelzem, hogy egy állandó összkerékhajtasú autóról beszélünk, automata váltóval, felszerelve minden létező biztonsági felszereléssel, képtelenség lepörgetni a kereket” – írja levelében.

T. Cs. azt is felrótta a vele szemben intézkedő helyi rendőrnek, hogy románul beszélt vele, holott irataiból világosan kitűnhetett, hogy magyar nemzetiségű. Kifogásolja azt is, hogy a helyi rendőrség jelentése alapján vonták felelősségre. Emlékeztetett a legfelsőbb bíróság 2017. június 19-ei döntésére, amely szerint a mozgásban lévő autóst kizárólag a közúti rendőrség állíthat meg, büntethet és igazoltathat a forgalomban.

Az üzletember nem érti a vele szemben alkalmazott eljárást, úgy érzi, jogtalanul járt el vele szemben a helyi rendőrség. Levele végén jelezte: a Hargita megyei ügyészséghez fordul az ügyben, rendőri túlkapás és zaklatás vádjával.

A helyi rendőrség másképp emlékszik

A helyi rendőrség túlkapással vádolt munkatársa, Katona Lóránt kicsit másképp emlékszik a történtekre. A Maszolnak elmondta, a március 8-án történt eset nem előzmények nélküli, ugyanis lakossági bejelentésekben már a mostani eset előtt is felhívták a helyi rendőrség figyelmét a T.Cs. által vezetett személyautóra, amely több alkalommal nagy sebességgel, nem egyszer gyalogosokat veszélyeztetve közlekedett a város útjain az elmúlt időszakban.

Március 8-án különösen nagy volt a belvárosi forgalom, ezért a helyi rendőrség részéről napközben próbálták biztosítani a folyamatos közlekedést. Katona elmondása szerint T.Cs. a város fő utcájába bekanyarodva füstölgő kerekekkel vágott az autósor elejére. Ezt követően döntöttek úgy, hogy fény- és hangjelzést használva megállítják az autót. Miután ez megtörtént, Katona Lóránt – látva a gépjármű bukaresti rendszámát – román nyelven bemutatkozott, elkérte az autó papírjait és a sofőr személyes iratait, majd megkérték az autó vezetőjét, hogy kövesse őket és a rendőrség közlekedésrendészeti osztályára kísérték.

Katona elmondása szerint a rendőrségre érve már magyar nyelven beszélt a sofőrrel, majd a rendőrségnek átadta az esetről készült kamerafelvételeket és az általa elkészített ténymegállapító jegyzőkönyvet. Az ő feladata itt véget ért, az egész intézkedés nem tartott negyedóránál tovább. Arra, hogy a rendőrségen miért kellett még órákig várakozni, a helyi rendőrség munkatársa nem tudott választ adni.

Katona Lóránt elmondta, a helyi rendőrségnek kötelessége eljárni, ha lakossági bejelentés érkezik hozzájuk. Megjegyezte: éveken át nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy Székelyudvarhelyen normalizálódjon a közbiztonság. Szeretnék, ha a jelenlegi állapotok nem romlanának, ennek érdekében a helyi rendőrség is sokat tehet, főként a megelőzés terén – magyarázta.

Ezt megerősítette a Maszolnak a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség parancsnoka, László Szabolcs is. Elmondta, hogy a törvény jól behatárolja a helyi rendőrség feladatait és jogköreit, minden intézkedésük során a jogszabályok szerint járnak el munkatársai. A parancsnok ugyanakkor megjegyezte, a nyilvántartások szerint T.Cs-nek nem ez az első összetűzése a törvénnyel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?