„Ma fébét kaptam magyarból” – kampányt indított a CEMO

Kampányt indított hétfőn a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) annak érdekében, hogy a magyar osztályokban tanuló kisdiákok ellenőrzőjébe magyar nyelven megfogalmazott minősítések kerüljenek.

Az online kampány mellett a civil szervezet az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) feljelentést tett az Oktatási Minisztérium ellen, mert az intézmény az elmúlt több mint tíz évben elmulasztotta tájékoztatni a magyar pedagógusokat arról, hogy a jelenleg hatályban levő oktatási törvény alapján a kisiskolások ellenőrzőjébe nem kell „foarte bine- fb”-ket stb. írni, az iskolai értékeléseket meg lehet magyar nyelven is fogalmazni. 

Közleményében a CEMO emlékeztet: már számos lépést tettek ez ügyben, azonban nem jártak sikerrel. 2014-től kezdődően az iskolaévet megelőzően  levélben megkeresték a magyar iskolaigazgatókat és pedagógusokat, és jelezték, hogy a jelenlegi oktatási törvény biztosítja a magyar nyelvű minősítést. Király András akkor államtitkár egy körlevélben fel is szólította a tanfelügyelőségeket, hogy tájékoztassák a magyar pedagógusokat a magyar nyelvű értékelés lehetőségéről, de ennek nem volt látszatja.

A CEMO emlékeztet: mindamellett, hogy a romániai magyar diákoknak joguk van magyar nyelven tanulni, az iskolák a gyakorlatban nem követik az esélyegyenlőség elvét. Példa erre a magyar elemis diákok ellenőrző könyvében rögzített román nyelvű értékelés, a vegyes tannyelvű iskolák folyosóin található egynyelvű szemléltető anyagok, faliújságok, továbbá az iskolai hirdetőtáblákra kifüggesztett egynyelvű (román) közérdekű tájékoztatás.   

A civil szervezet a kampányában arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy miközben a román kisdiákok saját anyanyelvükön megfogalmazott szóbeli minősítést kapnak, a magyar tanulók ellenőrzőjébe az esetek túlnyomó részében román nyelven megfogalmazott értékelés kerül. Ez diszkriminatív, az oktatási törvény előírásait figyelmen kívül hagyja, rombolja a magyar identitást, és hátrányos helyzetet teremt a magyar diákok számára – szögezi le a CEMO.

Mivel a magyar kisiskolások nem ismerik a magyar nyelvű értékelést, tanulmányi eredményeiket román nyelven fogalmazzák meg, mindennaposak a „ma fébét kaptam rajzból, magyarból” stb. kifejezések. Ez a jelenség még olyan száz százalékban magyarok által lakott településeken is jelen van, ahol az iskolákban csak magyar gyerekek tanulnak, természetesen a vegyes tannyelvű iskolákban is hasonló a helyzet – állapítja meg a civil szervezet.

A romániai iskolarendszerben az I—IV. osztályban az értékelés nem jegyekkel, hanem minősítéssel történik. A 2001-ben született, 1-es számú oktatásit törvény alapján a nemzeti kisebbségek nyelvein zajló oktatásban a szülőkkel történő kommunikáció az adott közösség nyelvén (is) zajlik, továbbá az iskolai szóbeli és írásbeli értékelés során (minősítés) a kisebbségek nyelvét (is) lehet használni.

Kapcsolódók

Kimaradt?