Oktatási minisztérium: törvényes az anyanyelvű érdemoklevél

Hivatalos átiratban értesítette Király András György oktatási államtitkár a megyei tanfelügyelőségeket, hogy az évzáró érdemokleveleket, tanulmányi eredményeket elismerő diplomákat anyanyelven is ki lehet állítani a törvény értelmében.

Az államtitkár ezzel vélhetően elejét akarta venni a tavalyi esetnek, amikor a Maros megyei tanfelügyelőség megtiltotta a kétnyelvű érdemoklevelek használatát a marosvásárhelyi oktatási intézményekben, miután a Maros megyei RMDSZ kétnyelvű okleveleket nyomtatott az elismerésben részesülő, magyar anyanyelven tanuló diákok számára.  

Az érvényben lévő oktatási törvény rögzíti: a közoktatásban részt vevő diákok év végi tanulmányi eredményeinek elismeréséről az iskolák okleveleket állítanak ki, a vegyes tannyelvű az intézményekben pedig a diákok az okleveleket anyanyelvükön is megkaphatják. Az év végi érdemoklevelek nem minősülnek hivatalos dokumentumoknak, amelyek kizárólag az állam nyelvén bocsáthatók ki.

A 2011-es oktatási törvény értelmében 2011-től a hivatalos dokumentumok a következők: törzskönyv és törzskönyvi kivonat, osztálykatalógus, tanulmányi záróvizsga-katalógus, pótvizsga-katalógus, iskolai évzáró bizonyítvány, tanulmányokkal kapcsolatos formanyomtatványok, ellenőrző könyv. Az érdemoklevelek nem tartoznak azon dokumentumok közé, amelyeknek kötelező módon csak az állam nyelvén kell megjelenniük.

Kapcsolódók

Kimaradt?