Tej-kifli program: az almák külön csomagolását kifogásolják a szülők

Háromszéken alig egy hete indult újra a tej-kifli program, ám az óvodásoknak és iskolásoknak adott termékek miatt kapott hideget-meleget a háromszéki önkormányzat, mutatott rá Tamás Sándor. Az ingyenes iskolai tízórai programot lebonyolító Kovászna megyei tanács elnöke szerint a negatív visszajelzések között van jogos kritika is, ezért kérik a prefektus által koordinált szakmai bizottságot, hogy vizsgálja ki ezeket az eseteket és kezdeményezze a tej-kifli program módszertanának módosítását. 

Tamás Sándor szerint a legtöbb panasz arra vonatkozott, hogy az óvodásoknak és iskolásoknak adott minden egyes almát külön műanyag tasakba csomagolnak. Hozzátette, ennek oka az, hogy a programot szabályzó módszertan kötelezően előírja, hogy minden terméket egyenként csomagolva kell a gyerekeknek biztosítani. 

Ezen a héten javasolják a prefektus által koordinált szakmai bizottságnak, hogy kezdeményezzék az országos módszertan módosítását, hogy ne legyen kötelező egyenként becsomagolni az almát. Ehhez kikérik az élelmiszerbiztonságért felelős szakemberek véleményét is, hogy olyan megoldást találjanak, amely környezeti, de élelmiszerbiztonsági szempontból is fenntartható, tette hozzá Henning László.

A háromszéki önkormányzat alelnöke emlékeztetett, hogy a tej-kifli-alma programot európai uniós forrásokból finanszírozza a kormány, viszont a programnak országosan megszabott szabályai vannak. E szerint a péktermékek teljes kiőrlésű lisztből kell készüljenek, nem tartalmazhatnak cukrot, édesítőszert, semmilyen adalékanyagot. A tejtermékekben sem lehet cukor vagy más édesítőszer, de kakaó vagy egyéb ízesítő sem. Ugyanez a módszertan szabályozza a termékek külön csomagolását is. 

Tamás Sándor elmondta, az elmúlt napokban többen is jelezték, hogy fölösleg pénzkidobás a program, viszont szerinte azzal is tisztában kell lenni, hogy vannak olyan gyerekek Háromszéken, akiknek ez a napi tej-kifli-alma jelenti az ebédet, tehát van szociális vonzata is. „Évek óta szorgalmazzuk, hogy át kell alakítani ezt a programot úgy, hogy lehessen meleg ebédet biztosítani az iskolákban, ez különösen fontos lenne a nehéz körülmények között nevelkedő gyerekeknek, de összességében is jobb lenne minden iskolásnak” – hangsúlyozta Tamás Sándor. 

Kovászna megyében 23 579 óvodás és iskolás kap hetente kétszer almát és kekszet, háromszor kiflit és tejet. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?