Találkozó Kolozsváron: folytatja együttműködését az RMDSZ és az MPP

Folytatja együttműködését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt – ebben állapodtak meg a két politikai szervezet vezetői a hétfői találkozójukon. A kolozsvári egyeztetések után csak az maradt függőben, hogy felkerülnek-e az MPP jelöltjei az RMDSZ EP-listájára, és ha igen, milyen helyekre.

A polgári párt delegációjával Kelemen Hunor szövetségi elnök, Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök és Nagy Zoltán ügyvezető alelnök tárgyalt az RMDSZ Majális utcai hivatalában. A találkozó után Porcsalmi Bálint a Maszolnak elmondta: megállapodtak a politikai együttműködés folytatásában.

„Egyetértettetünk abban, hogy az együttműködés az RMDSZ és az MPP között fontos, és szeretnénk folytatni. Ez azt jelenti, hogy az idei és a 2020-as választási évben is együttműködünk, hiszen közösek a célok és az érdekek, és a közösségépítésben is együtt lehet fellépni” – jelentette ki az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Porcsalmi beszámolója szerint az MPP vezetői fenntartották azt a kérésüket, hogy a második, befutónak számító helyet kapják meg az RMDSZ EP-listáján. „Ezt a témát nagyon hamar tisztáztuk. Válaszként ugyanazt mondtuk el ma is, amit korábban: nem tartjuk sem méltányosnak, sem arányosnak ezt a kérést, befutó helyet nem tudunk biztosítani az MPP-nek. Úgy gondolom, hogy ezt ők elfogadták” – jelentette ki az ügyvezető elnök.

Hozzátette, abban is egyetértés volt a felek között, hogy nagy az európai parlamenti választások tétje, az MPP pedig nem fogja kockáztatni az erdélyi magyar képviseletet az EP-ben. Megállapodtak abban is, hogy jövő hét első felében újra tárgyalóasztalhoz ülnek.

„Ekkor már ők is ismerni fogják az RMDSZ jelöltjeinek rangsorát. Bízom abban, hogy az MPP segíteni fogja ezt a kampányt, akár munkával, akár úgy, hogy a jelöltjeik felkerülnek a listánkra. Mi mindenképpen azt szeretnénk, ha az EP-választásokról szóló egyeztetéseket március 9-éig, a Szövetségi Képviselők Tanácsának üléséig le is zárnánk, hogy legyen idő az EP-választások előkészítésére, az aláírásgyűjtés megkezdésére” – magyarázta Porcsalmi Bálint.

A héten ülésezik az MPP országos elnöksége

Az MPP-t Mezei János elnök, Kátai Attila ás Simon Csaba alelnök, illetve Kulcsár Terza József parlamenti képviselő képviselte a kolozsvári egyeztetéseken. Kulcsár Terza József a Maszolnak megerősítette: az RMDSZ-szel folytatott tárgyalásokon egyetértés volt abban, hogy az együttműködést folytatni kell. Tájékoztatása szerint nézetkülönbség csak az MPP által kért befutó hely kapcsán alakult ki. „Mi nem érezzük úgy, hogy kérésünk méltánytalan és aránytalan lenne” – jelentette ki.

A képviselő elmondta, tudomásul vették az RMDSZ válaszát a kérésükre. Megerősítette ugyanakkor, hogy az MPP nem akarja kockáztatni az erdélyi magyar képviseletet az EP-ben. "Mindig is úgy láttuk, hogy helye van az együttműködésnek és helye van a versenynek" – fogalmazott a politikus. Tájékoztatása szerint az MPP ezen a héten elnökségi ülést tart, amelyen kialakítják álláspontjukat az EP-választásokkal kapcsolatban, és ezt ismertetik az RMDSZ-szel a jövő héten tartandó újabb egyeztetéseken.

Mint ismert, a Szövetségi Állandó Tanács pénteken rangsorolja az RMDSZ EP-jelölt-aspiránsait.

Kapcsolódók

Kimaradt?