FRISSÍTVE - Elindítja az igazságügyi miniszter az új legfőbb ügyész kinevezési eljárását

FRISSÍTVE: Az igazságügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy elindítja egy új legfőbb ügyész kinevezési eljárását.

A főügyészségen tett csütörtöki látogatását követően Tudorel Toader azt mondta: április végén lejár Augustin Lazăr legfőbb ügyész mandátuma, és mivel a kinevezési procedúra hosszú időt vesz igénybe, még a nap folyamán elindítja, hogy Lazăr mandátumának lejártáig jelöljék ki az új legfőbb ügyészt.

Arra az újságírói kérdésre, hogy esélyes-e a tisztség megszerzésére a bukaresti ítélőtábla bírája, Corina Mândrilă, Toader azt mondta, jelenleg túl korai esélyesekről beszélni, hiszen gyakorlatilag csak ezután kezdődik el a kinevezési eljárás. A főügyészségen tett látogatása kapcsán úgy nyilatkozott, a romániai ügyészek egyesületének elnökével, Elena Iordachéval, illetve a legfőbb ügyész helyettesével, Bogdan Licuval folytatott megbeszélést, Augustin Lazărral való találkozó nem szerepelt a programjában.

Lazăr: „Mondja meg férfiasan, mik a problémák”

Az igazságügyi miniszter nem szíthat intrikákat egy intézményen belül, ha valamilyen problémája van, azt az intézmény vezetőjével kellene megbeszélnie – mondta kedden Augustin Lazăr legfőbb ügyész, miután Tudorel Toader tárcavezető bejelentette, hogy elindítja az eljárást egy új legfőbb ügyész kinevezésére. Lazăr kifogásolta, hogy bár Toader csütörtökön ellátogatott a főügyészség székhelyére, és több személlyel is találkozott, őt nem kereste meg. 

„A legfőbb ügyésszel kellett volna felvennie a kapcsolatot, nem mással. Kellene hogy legyen annyi bátorsága, hiszen a legfőbb ügyész nem eszik embereket. Bárki jött hozzám, én mindig fogadtam. Ugyanakkor az alkotmánybíróság joggyakorlata is világosan leszögezi, hogy az intézményeknek lojálisan együtt kell működniük, vagyis az igazságügyi miniszter nem mehet be egy intézménybe intrikákat szítani, hanem fel kell vennie a kapcsolatot az intézmény vezetőjével, és meg kell mondania férfiasan, mik a problémák” – fogalmazott Augustin Lazăr, hozzátéve, hogy Toader egy olyan ügyészt keresett fel csütörtökön, „akinek legitimitási, reprezentativitási problémái vannak” 

Lazăr hangsúlyozta, „nem az a nap híre, hogy a miniszter belopódzott ide, és nem volt bátorsága felvenni a kapcsolatot a legfőbb ügyésszel”, hanem az, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) országszerte összehívta a bírák és ügyészek közgyűléseit, hogy ismertessék álláspontjukat az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi kormányrendeletről, „amely nemrég jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és amely gátolni fogja a főügyészség munkáját„.

„Egyesek örömére nem lesz jól működő főügyészségünk” – tette hozzá. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?