Visszakerült a gyulafehérvári ítélőtáblához Augustin Lazăr pere

A gyulafehérvári ítélőtábla az illetékes Augustin Lazăr legfőbb ügyész kérésének elbírálásában, hogy függesszék fel azt az eljárást, amelyet Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezett az ő leváltására döntött szerdán a legfelsőbb bíróság.

Augustin Lazăr novemberben, hivatalos lakhelyének megfelelően a gyulafehérvári ítélőtáblánál indított pert az igazságügyi minszter ellen, de a gyulafehérvári ítélőtábla arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem illetékes ezen ügy elbírálásában, és az illetékességet a bukaresti ítélőtáblához hárította át.

December 12-én azonban a bukaresti ítélőtábla szintén úgy értékelte, hogy az ügy nem tartozik a hatáskörébe. Az ügyiratcsomót visszaküldte Gyulafehérvárra.

A joggyakorlat azt írja elő, hogy ha két azonos rangú bíróság egymásnak ellentmondó döntéseket hoz, akkor egy rangban fölöttük álló bíróság jelen esetben a legfelsőbb bíróság hivatott megoldani a kompetenciára vonatkozó konfliktust.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter október 24-én jelentette be, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) negatívan véleményezte Toader javaslatát Lazăr menesztésére vonatkozóan, a testület véleménye azonban csak konzultatív jellegű a kérdésben.

November 2-án Augustin Lazăr hivatalos lakhelyének megfelelően a gyulafehérvári közigazgatási bírósághoz fordult, kérve, hogy a bíróság függessze fel azt az eljárást, amelyet Tudorel Toader igazságügyi miniszter kezdeményezett az ő leváltására. Ugyanakkor azt is kérte, hogy függesszék fel a tevékenységét kiértékelő jelentést is, amelyre hivatkozva kezdeményezte a miniszter a leváltását.

Kapcsolódók

Kimaradt?