Egy klinikát bezártak, három tevékenységét felfüggesztették az álorvos esete óta

A Matteo Politi/Matthew nevű álorvos ügyének kirobbanása óta a bukaresti közegészségügyi igazgatóság ellenőrzéseket végzett, amelyek eredményeként egy klinikát bezáratott, háromnak felfüggesztette a működési engedélyét és 72.200 lej értékben rótt ki bírságot - közölte a sajtóval hétfőn az egészségügyi minisztérium. 

A szaktárca tájékoztat, hogy a fővárosi közegészségügyi igazgatóság 10 magánklinikát ellenőrzött le Bukarestben, miután nyilvánosságra került, hogy a Matteo Politi/Matthew nevű, magát orvosnak kiadó személy tevékenykedett ezekben az egészségügyi intézményekben. A nem végleges adatok szerint az illetékes hatóság elrendelte az egyik klinika bezárását, 3 másik klinika tevékenységének felfüggesztését, és bírságokat is kirótt, összesen 72.200 lej értékben.

Az egészségügyi felügyelők több szabályellenességre bukkantak: például volt olyan, klinikaként feltüntetett létesítmény, ahol nem zajlott orvosi tevékenység, egy másikat pedig gyógyszerek forgalmazására használtak. Több esetben a klinika címen feltüntetett helyiségben a minimális körülmények sem voltak adottak az esztétikai műtétek lebonyolítására. A megbírságolt intézmények anélkül foglalkoztatták Matteo Politit, hogy leellenőrizték volna az általa bemutatott orvosi oklevelek hitelességét, illetve szabályzatellenesen tárolták a veszélyes hulladékokat, lejárt határidejű gyógyszereket vagy orvosi segédanyagokat használtak.

Több klinika felszereléséből hiányzott a személyzet tisztálkodásához és az eszközök sterilizálásához használatos, kötelezően előírt fertőtlenítőszer, nem végeztek semmiféle nyilvántartást vagy kimutatást a takarításokról, nincsenek bizonyítékok a kötelező fertőtlenítések elvégzéséről, és megfelelő személyzet sem volt az ilyen jellegű munkákra. 

Az a klinika, amelyet most bezártak, olyan körülmények között nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, hogy már egy tavaly szeptember 2-án kibocsátott végzés a tevékenysége felfüggesztéséről rendelkezett. 
A szaktárca tájékoztatása szerint az ellenőrzési akciók folytatódnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?