FRISSÍTVE - Román nacionalista üzenetek jelentek meg a bukaresti magyar iskola kerítésén

FRISSÍTVE: Két hónappal egy hasonló incidens után újra magyarellenes élű feliratok jelentek meg a bukaresti magyar iskola falán. FRISSÍTÉS: A bukaresti Dinamo-szurkolók visszavágójaként értékeli az incidenst Trif Olga Mária, az Ady Endre Líceum igazgatója. 

„Erdely egy roman föld”, „Noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni” (Mi románok vagyunk, urak itt örökre mi vagyunk” – üzente az Ady Endre Líceum diákjainak és pedagógusainak az ismeretlen tettes, aki vélhetően a hét végén mázolta össze a múlt év decemberében felújított kerítést.

Az elkövető azonosítását megkönnyítheti, hogy egy „szignót” is hagyott maga után („DDB Dinamo”), a DDB (Doar Dinamo București) pedig a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egyik szurkolói csoportjának neve.

FRISSÍTÉS: A bukaresti Dinamo-szurkolók visszavágójaként értékeli az incidenst Trif Olga Mária, az Ady Endre Líceum igazgatója. „Természetesen jelentettük a rendőrségen. Kijöttek, lefényképezték, nyilatkozatot vettek, az önkormányzat illetékesei pedig lefestették a feliratot” – mondta a Maszolnak az iskolaigazgató, aki hozzátette, az elkövető egy horogkeresztet is festett a kerítésre.  

Mint ismert, a február 9-ei Sepsi OSK–Dinamo focimeccsen a fővárosi csapat szurkolói a magyar közösséget gyalázó szlogeneket hangoztattak, és egy kifeszített molinón magyarellenes felirattal sértegették a helyieket. A magyarellenes megnyilvánulást tovább fokozták, amikor egy Dinamo-szurkoló beugrott az ellentáborba, és letépett egy hazai szurkolók által kifüggesztett Sepsi OSK zászlót. Ekkor lépett közbe a csendőrség, és a Román Labdarúgó Szövetség emiatt szerdán 5 000 lejre büntette meg a Dinamo fociklubot. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat pedig a FIFA-nál és UEFA-nál tett panaszt.

Trif Olga Mária hozzátette, az incidens vasárnap besötétedés után, 19 óra körül történt. Az épületre felszerelt térfigyelő kamerák nem látnak rá a kerítés tövére, ezért az önkormányzat hat új kamerát szerel fel a kerítésre, tudatta.  

Hasonló incidens történt decemberben is, amikor a bukaresti magyar iskola falára egy maszkot viselő tettes az „Urâm bozgorii” („Gyűlöljük a bozgorokat” – szerk. megj.: a bozgor a magyarokra használt, lealacsonyító jelző, hazátlant jelent) üzenetet írta festékspray-jel. Az esetet feljelentették. Kérdésünkre a tanintézmény vezetője elmondta: a tettest azóta a rendőrség azonosította és megbüntette. Hozzátette, tudomása szerint ebben az esetben is egy Dinamo-szurkolóról volt szó, aki egy kézilabda mérkőzés miatt háborgott.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?