banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Kihallgatták a legfőbb ügyészségen Carmen Johannist

Az intézményhez közel álló források szerint kihallgatták a legfőbb ügyészségen Carmen Johannist. Az államfő feleségét egy ingatlan bérbeadásából származó összegekkel kapcsolatos feljelentés nyomán idézték be a nyomozó hatósághoz.

Az illetékesek nem kívántak részleteket szolgáltatni arról, hogy pontosan mikor jelent meg Carmen Johannis a legfőbb ügyészségen, de egyes források szerint ez múlt hét során történt.

Az üggyel korábban Cristian Lazăr, a legfőbb ügyészség bűnügyi nyomozóirodájának helyettes vezetője foglalkozott, később azonban lejárt a mandátuma, így a dossziét átvette egy másik ügyész.

Carmen Johannist tavaly novemberben és decemberben is beidézték a legfőbb ügyészségre. November 15-én arra hivatkozva nem jelent meg a kihallgatáson, hogy el kellett kísérnie a férjét nagy-britanniai látogatására. December 10-én egészségi állapotára hivatkozva nem ment el a főügyészségre Klaus Johannis államfő felesége, helyette ügyvédje jelent meg, és orvosi papírokat nyújtott be annak igazolására, hogy az államfő nejének nem áll módjában megjelenni a kihallgatáson.

Az államfő, a felesége és Radu Gabriel Bucşă közjegyző ellen többek között hivatali visszaélés, okirat-hamisítás, pénzmosás és szervezett bűnözői csoport létrehozása miatt tett feljelentést a Răzvan Savaliuc újságíró által képviselt Jurindex Media Kft., amely a Lumeajustitiei.ro portált is működteti.

A feljelentést eredetileg a korrupcióellenes ügyészséghez (DNA) nyújtották be, ám az elhárította az illetékességet, így a gyulafehérvári ítélőtáblához, majd a főügyészségre került az ügy.

A feljelentés szerint a Johannis család nem fizetett vissza az államnak 320 000 eurót, amit egy törvénytelenül megszerzett nagyszebeni ingatlan bérbeadásából kapott.

2015-ben a brassói táblabíróság jogerős ítélettel megsemmisítette egy Klaus Johannis által birtokolt nagyszebeni ingatlan adásvételi szerződését.

Kapcsolódók

Kimaradt?