Megszavazták: majdnem a kétszeresére nő a „gyerekpénz”

Elfogadta csütörtökön a parlament a költségvetési törvényt módosító javaslatot, amelynek értelmében jelentősen nő március elsejétől a gyermeknevelési pótlék. A tervezet az RMDSZ támogató szavazataival ment át – tájékoztatta a Maszolt Cseke Attila szenátusi frakcióvezető.

A gyermeknevelési pótlék összege jelenleg egységesen 200 lej két éves korig, és 84 lej 18 éves korig. A költségvetési törvény tervezetéhez csütörtökön benyújtott módosító indítvány értelmében 2019. március elsejétől két éves korig 300 lej, 2 és 18 év között 150 lej jár havonta a gyerekeknek.

A törvénymódosító indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik képviselője nyújtotta be, akinek egy hasonló tervezete a múlt héten megbukott a szenátusban. Ám a parlament két háza elé terjesztett javaslatát már elfogadták a honatyák. Az eredmény nagyon szoros volt: 123-an támogatták, 119-en ellenezték a tervezetet. A kormánypárti képviselők és szenátorok közül csak hatan értettek egyet a "gyerekpénz" növelésével, a többiek nem szavaztak. A mérleg nyelvét a RMDSZ 18 támogató szavazata jelentette.

Ha az intézkedés március elsejétől hatályba lép, ez 2,13 milliárd lejjel terheli meg az idei költségvetést. Ezt az összeget a kormány nem tervezte be a büdzsébe,a koalíció képviselői és szenátorai ezért nem támogatták az ellenzéki módosító indítvány. Az ALDE egyik szenátora, Varujan Vosganian a szavazást megismétlését kérte. Ám mivel a módosítás elfogadását már regisztrálta az elektronikus rendszer, nem lehet újra szavazásra bocsátani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?