A képviselőházon múlik a „gyerekpénz” jelentős növekedése

Megbukott múlt héten a szenátusban a törvénytervezet, amely jelentősen megnövelte volna a gyermeknevelési pótlékot. A jogszabály a képviselőházba kerül, és – némi módosításokkal – az RMDSZ is támogatja, így jó eséllyel meg is szavazza majd a plénum.

A gyermeknevelési pótlék összege jelenleg egységesen 200 lej két éves korig, és 84 lej 18 éves korig. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) két képviselője a tavaly szeptemberben beterjesztett törvénymódosító tervezetében azt indítványozta, hogy 2019. január elsejétől két éves korig 300 lej, 2 és 18 év között 150 lej járjon havonta a gyerekeknek.

A pótlék ráadásul a későbbiekben tovább nőhet, mert a tervezet szerint továbbra is az úgynevezett szociális referenciamutató (ISR) alapján számolnák ki. Ennek összege most 500 lej. Az új jogszabály szerint két éves korig a gyerekeknek az ISR 60 százaléka, 18 éves korig az ISR 30 százaléka járna.

A tervezet múlt héten került a szenátus elé, ám – mivel a kormány negatívan véleményezte – a koalíciós pártok leszavazták. A törvénymódosítást az RMDSZ szenátorai sem támogatták. Cseke Attila frakcióvezető ezt a Maszolnak azzal magyarázta, hogy jelenlegi formájában ez a tervezet alkalmazhatatlan.

A politikus emlékeztetett, hogy egy tavalyi alkotmánybírósági értelmezési határozat miatt lerövidült a szenátusban a tervezetek hallgatólagos elfogadásának határideje. A szóban forgó jogszabályt is hallgatólagosan elfogadták volna, ha a felsőház nem tűzi a tervezettnél jóval hamarabb napirendre. Így azonban már nem maradt idő módosító indítványok benyújtására.

Cseke elmondta, a tervezettel az a „jogtechnikai” gond, hogy visszaható erejű rendelkezést tartalmaz. Azt írja elő, hogy a gyermeknevelési pótlék növelése már idén január elsejétől hatályos. „Lassan azonban már február közepén járunk” – magyarázta.

A frakcióvezető elmondta: a tervezethez módosító indítványt nyújt be a képviselőházban az RMDSZ. „Kijavítjuk a jogi hibát azért, hogy a parlament egy jó és alkalmazható tervezetet fogadhasson el, és a gyermeknevelési pótlék növelése mellett dönthessen” – nyilatkozta Cseke Attila.

Mint ismert, a kormánypártok ebben a parlamenti ülésszakban elveszítették többségüket a képviselőházban. Így ha a tervezetet az ellenzék és az RMDSZ is támogatja, jó eséllyel el is fogadják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?