FRISSÍTVE - Megszólalt a diszkriminációellenes tanács a „szem elől eltüntetett” autista kislány ügyében

FRISSÍTVE: WhatsApp-üzenetben hozta egy autizmussal diagnosztizlált kislány édesanyjának tudomására szerdán este egy bukaresti óvónő, hogy csütörtökön 5 éves gyereke egy másik teremben, külön felügyelővel, nem pedig a csoporttársaival tölti a napot. FRISSÍTÉS: Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból eljárást indít az ügyben.

Amikor az édesanya rákérdezett, hogy csak az ő gyerekének kell-e elvonulnia, akkor a pedagógus bevallotta, hogy van még 2-3 gyerek, akiket nem szeretne a csoporttal látni. Arra a kérdésre, hogy miért, kerek-perec bevallotta, hogy azért mert tanfelügyelőségi inspekciója lesz. „És ők a száraz gallyak, akiket el kell rejteni szem elől? Értettem. Hol itt az etika? Ha a felnőttek így diszkriminálnak, akkor az óvodások van kitől példát vegyenek. Szomorú” – szakadt el a cérna az édesanyánál.

Utóbb az 5 éves Tamara nagynénje osztott meg további információkat a kislányról és a helyzetről. Így tudhattuk meg, hogy a kislány nagyon értelmes, olvas, verseket mond, angolul beszél, fest, élénk fantáziája van. Nem problémás gyerek, nem agresszív. Rendszeresen jár terapeutához, szépen fejlődik és az óvodában is állandó kísérője van. „Az óvónőnek nem kellett volna semmilyen plussz erőfeszítést tennie ” – háborgott egy Facebook-bejegyzésben a nő. Ugyancsak ő számolt be egy beszélgetésről, amit Tamara édesanyja az óvónővel folytatott, amiben a pedagógus rendkívül érzéketlenül azt javasolta a nőnek, hogy „inkább vizsgáltassa ki magát és csináljon egy újabb gyereket”. „A mai napig nem tudom túltenni magam ezen az aljasságon” – zárta beszámolóját a nagynéni. 

FRISSÍTÉS: Az edupedu.ro portál megkeresésére Asztalos Csaba közölte: az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) hivatalból eljárást indít az ügyben. Tájékoztatása szerint kivizsgálják, hogy történt-e diszkrimináció az oktatáshoz való egyenlő hozzáférés terén, valamint hogy megsértették-e a gyermekek emberi méltóságát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?