Csökken a SRI költségvetése, de Liviu Dragnea D-vitaminos javaslata megbukott

A parlament illetékes szakbizottságai kedden késő este jóváhagyták a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) költségvetését, miután 150 millió lejt levágtak az eredetileg előterjesztett ősszegből.  Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök további 300 millió lejt faragott volna le a SRI büdzséjéből, de javaslata megbukott.

A kormány által a költségvetés tervezetében eredetil több mint 2,4 milliárd lejt irányzott elő a SRI-nek, ez 4,8 százalékkal több, mint 2018-ban volt.  A költségvetési szakbizottság összesen végül 525 millió lejt vágott le a SRI, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) és a kormányőrség (SPP) költségvetéséből, és ezt az összeget az egészségügyi minisztérium javára csoportosította át.

A nagyobbik kormánypárt elnöke, Liviu Dragnea további 295 millió lejt vágott volna le a SRI költségvetésből, azzal az indoklással, hogy az összeget a D-vitaminhiányban szenvedő gyerekek kezelésére kellene fordítani. Módosító indítványát nem fogadták el együttes ülésükön az illetékes szakbizottságok.

A parlament költségvetési és pénzügyi bizottságainak együttes ülése szerda hajnalban ért véget költségvetési tervezetről szóló jelentés elfogadásával. A képviselőház és a szenátus együttes plénuma szerda délután kezdi el a jogszabály cikkelyenkénti vitáját, a végszavazás péntekre várható.

George Voinescu tábornok, a SRI helyettes vezetője „riasztónak” nevezte a javasolt költségvetési módosításokat, és felhívta a figyelmet arra, hogy a forrásmegvonással a szolgálatok műveleti kapacitását csökkentik.

„Átléptek egy vörös vonalat, amelyen túl már nemzetbiztonsági kockázatról beszélhetünk. (...) Nem mondhatjuk majd, hogy Románia egy biztonságos ország, mert nincs pénze arra, hogy biztonságos ország legyen. (...) A költségvetés megvonásokkal az állampolgárok biztonsága kerül veszélybe” - mondta a tábornok, aki arra kérte a parlamenti képviselőket, jelöljék meg, hogy melyik területtel (terrorelhárítás, kiberbiztonság, energetikai biztonság, kémelhárítás) ne foglalkozzon ezután a SRI.

 

Kimaradt?