Megrökönyödött Ludovic Orban kijelentésein Kelemen Hunor

Alapvető stratégiai hibát követ el Ludovic Orban, ha azt hiszi, hogy az RMDSZ-t fenyegetve és sértegetve szavazatokat szerez – jelentette ki vasárnap a Mediafaxnak Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének szombati támadásaira reagált. Ludovic Orban kijelentette: elvárja, hogy az RMDSZ olyan pártként viselkedjék, amely a PNL-el együtt az Európai Néppárthoz (EPP) tartozik, és ne támogasson egy olyan kormányt, amely óriási kárt tesz az országnak. Az ellenzéki politikus azt is mondta: egyelőre nem kapott meghívót, így nem nyilatkozhat arról, hogy elmegy-e vagy sem az RMDSZ kongresszusára.

Kelemen Hunor kijelentette: megrökönyödést keltettek benne Ludovic Orban nyilatkozatai. „Elsősorban azt nem értem, hogy miért az RMDSZ-t támadja, hiszen nem vagyunk vetélytársak. Mindkettőnknek érdeke, hogy pártjaink minél jobb eredményeket érjenek el az EP-választásokon és erősödjön az EPP frakciója” – mondta az RMDSZ elnöke.

Szerinte alapvető stratégiai hiba, ha a PNL elnöke nem érti, hogy kivel kell versenyeznie a választásokon. „Tévesen úgy gondolja, hogy az RMDSZ-t fenyegetve és sértegetve szavazatokat szerez” – vélekedett. Hozzátette: azt ajánlja Ludovic Orbannak, olvassa el az EPP programját, amelyben az alapértékek között a sértegetés és fenyegetés nem szerepel.

A szövetségi elnök emlékeztetett: az RMDSZ már tíz éve az EPP tagja volt, amikor a PNL a Liberális Internacionáléból az Európai Néppártba sorolt. Felidézte azt is, hogy korábban a PNL a PSD-vel összefogva megalakította az USL-t, és megbuktatták az RMDSZ-ből és a PDL-ből álló néppárti kormányt.

„Akkor nem hallottam Ludovic Orban üvöltözni és aggódni az EPP programjának elvei és alapértékei miatt. Akkor csak Ludovic Orban értékei voltak fontosak. Megbuktatták az EPP két tagpártjából, az RMDSZ-ből és a PDL-ből álló Ungureanu-kormányt” – mondta Kelemen.

Az RMDSZ elnöke sok sikert kívánt a PNL-nek az EP-választásokra, Ludovic Orbannak pedig azt üzente: a politikában – akárcsak az életben – nem jó felégetni magad mögött a hidakat. Megjegyezte azt is: két e-mail címre is küldtek meghívót a PNL elnökének az RMDSZ kongresszusára, és várják őt a kolozsvári eseményre.

Kapcsolódók

Kimaradt?