Leégett a sepsibükszádi katolikus plébánia

Megsemmisült vasárnap délelőtt egy tűz miatt a sepsibükszádi katolikus plébánia épületének jelentős része.

Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős: leégett az épület tetőszerkezete és a födém is beszakadt 200 négyzetméteren, mindössze a falak maradtak meg – számolt be Bakó Ferenc helybéli katolikus plébános a romkat.ro oldalnak. A bükszádi lelkész hozzátette, hogy a legfontosabb egyházi iratokat, az anyakönyvi dokumentumokat sikerült kimenteni a lángoló épületből.   

A tűzoltókat helybéliek riasztották február 3-án, vasárnap reggel, amikor látták, hogy az épületből nagy füstfelhő száll fel. A Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség (ISU) szóvivője, Marius Tolvaj arról tájékoztatta lapunkat, hogy két tűzoltóautóval és egy SMURD rohammentővel siettek a helyszínre, az oltást délre sikerült befejezni. Marius Tolvaj szerint azt valószínűsítik, hogy a tűzet a felhevült kémény okozta, amely túl közel volt a gyúlékony anyagokhoz.

A tűz eloltásában a sepsibükszádi lakosok is segítettek, illetve a Kovászna megyei és a helyi önkormányzat is anyagi támogatást ígért az újjáépítéshez, számolt be Bács Márton Csaba, az Oltmenti település polgármestere.

Hajdú János főesperes közleményben kérte adakozásra azokat, akik segíteni szeretnék a bajba jutott plébániát. Támogatásokat a RO46 RNCB 0124 0380 1796 0001; CIF 11146886; BCR, Sf. Gheorghe számlaszámra várják. Szükség esetén a plébánia teljes neve románul: Parohia Romano Catolică Bixad Olt.

Bakó Ferenc sepsibükszádi plébános mindenkit arra kér, hogy imáikkal segítsék a szerencsétlenséget elszenvedett plébániát.

Kapcsolódók

Kimaradt?