FRISSÍTVE - Ég a gyulafehérvári fűszergyár, a lakosságnak azt tanácsolják, hogy ne nyisson ablakot

FRISSÍTVE: Óriási tűzzel ég szombat reggel a gyulafehérvári fűszergyár. 

A 8.000-10.000 négyzetméteres, kétemeletes épület teljes tömegében lángol. A négy autóval kivonuló helyi tűzoltók mellé további hét tűzoltóautóval érkezett segítség Hunyad, Szeben és Maros megyéből. 

Áldozatokról egyelőre nincs hír.  A Fehér Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) a RO-alert rendszeren küldött figyelmeztető üzenetet a lakosságnak, hogy felhívja a figyelmet a sűrű füst várható terjedésére.

FRISSÍTÉS 1: Az Ompoly folyóból is szivattyúzzák a vizet a tűzoltók Gyulafehérváron, Románia legnagyobb fűszergyárának oltásához. 

Ovidiu Costea őrnagy, a Fehér Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség parancsnokhelyettese szerint akkora felületen ég a gyár, hogy a tűzoltókocsikat gyakran újra kell tölteni, és ehhez a közeli Ompoly folyóból is szivattyúztak vizet. 

A tüzet egyelőre nem sikerült teljesen eloltani és okai sem ismertek. A helyszínre elsőnek érkező tűzoltók elmondták, hogy a tűz az épület hátsó feléből látszott előfelé terjedni, a hátsó részben volt a gyár hőközpontja. Áldozatokról egyelőre nincs hír.

A tüzet az éjjeliőr jelentette az 112-es egységes segélyhívószámon. A tűzoltók nem tudtak behatolni az égő helyiségbe, mert az épületből kisebb robbanások hallatszottak. A szóvivő elmondta: több gázolajat, nitrogén és folyékony gázt tartalmazó tartályt sikerült a tűz közeléből elszállítani.  

FRISSÍTÉS 2: megváltozott a szél iránya, és a lángokban álló épületből terjedő sűrű füst a város fele terjed, ezért a Fehér Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szakemberei a RO-alert rendszeren keresztül azt tanácsolták a gyulafehérváriaknak, hogy ha tehetik, maradjanak otthon és ne nyissanak ablakot. Az ISU korábban is küldött üzenetet a RO-alerten, hogy a sűrű füstre figyelmeztessen, de akkor azt a szél még nem a Gyulafehérvár, hanem a távolabb eső Szászsebes fele sodorta. 

FRISSÍTÉS 3: nem szabadultak fel az egészségre veszélyes gázok a gyulafehérvári tűvészben - közölte szombaton Dănuţ Emil Hălălai, Fehér megye prefektusa. A méréseket a környezetvédelmi ügynökség mobil laborjának szakemberei végezték.

A prefektus szerint a tűzben "csak normális anyagok" szabadultak fel: szénmonoxid, benzol, elégett műanyagok. Adrin Guia ezredes, a Fehér Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetője közölte: a gyárnak volt tűzvédelmi engedélye, az ISU legutóbb ősszel tartott ellenőrzést és nem talált nagyobb hiányosságokat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?