Johannis: minden tőlem telhetőt megteszek a demokrácia és a jogállam védelmében

Minden tőlem telhetőt megteszek a demokrácia és a jogállam védelmében - jelentette ki kedden Klaus Johannis államfő a Bukarestben akkreditált külföldi diplomáciai képviseletek éves találkozóján.

„Az ország nagy erőfeszítéseket tesz, hogy sikerrel töltse be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, (...) és ehhez erős és stabil jogállami háttér kell, független és hatékony igazságszolgáltatással. Biztosíthatom önöket, hogy minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy ne sérüljenek ezek az értékek” - közölte Johannis.

Az államfő megerősítette: továbbra is a román külpolitika prioritása marad a stratégiai partnerségi viszony elmélyítése az Amerikai Egyesült Államokkal. Kiemelte, a 2019-es esztendő azért is különleges az ország számára, mert idén 15 éve annak, hogy csatlakozott az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO), és a NATO 2019-ben ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját.

"Románia az elkövetkezőkben is támogatni fogja a Szövetség megerősítését, a keleti szárny koherenciájának megerősítését" - hangoztatta Johannis, hozzátéve, a transzatlanti partnerség is az ország prioritásai közé fog tartozni mind az EU-elnöki mandátum alatt, mind azt követően. 

Beszédében az államfő hangsúlyozta, Románia továbbra is elkötelezett az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) támogatása mellett, és reményét fejezte ki, hogy az idén júniusban esedékes szavazáson elnyeri az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik nem állandó tagsági helyét. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?