Költségvetés: óriási bevételekről beszél Vâlcov, az ellenzék szerint manipulál

2018-ban nőttek a legnagyobb mértékben az államháztartás bevételei - jelentette ki hétfő este a România TV műsorában Darius Vâlcov, a miniszterelnök gazdasági tanácsadója.

A korrupcióért első fokon börtönre ítélt politikus adatai szerint az államháztartás bevételei 2017-hez képest 43 milliárd lejjel nőttek. Ez több, mint a 2015-ben és a 2012-ben bevételezett összegek különbsége, ami 40 milliárd lej volt.

„Azaz, a Ponta-kormány teljes ideje alatt a közbevételek 3 milliárd euróval kevesebbet nőttek, mint most, egyetlen év alatt. A Boc-kormányzat négy éve alatt a közbevétel-növekedés 35 milliárd lej volt. Gyakorlatilag két év alatt többet nőtt a közbevétel, mint korábban kilenc év alatt, tehát, az összes Boc-, Ponta- és Cioloş-kormányok alatt kevesebbet nőtt az államháztartás bevétele, mint most két év alatt (...), ez Európában is egyedülálló - mondta Vâlcov.

Amikor arról kérdezték, hogy mi lett a 43 millió sorsa, azt válaszolta, hogy „egy része elment azoknak az ígéreteknek a teljesítésére, amit a koalíció vállalt a kormányprogramban”. Emlékeztetett, hogy a bérek két év alatt 51 százalékkal nőttek (...), de emelkedtek a nyugdíjak, nőttek a beruházások, két év alatt 144 kilométer vasutat újítottak fel.

Cîțu: csökkentek a bevételek

Ezzel szemben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) gazdasági szakpolitikusa, Florin Cîțu szenátor azt állítja, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) manipulálja az adatokat, valójában ugyanis tavaly az államháztartása bevételei nem nőttek, hanem 1,4 százalékkal csökkentek 2017-hez képest.

 

A politikus a Facebook-oldalán közölte: a kormány a közbevételekhez számolt az állami vállalatok osztalékait és készpénztartalékait. Emlékeztetett, hogy ezek a vállalatok több mint 10 milliárd lejjel maradtak adósai az államnak 2017-ben a társadalombiztosítási járulékok kifizetésének elmulasztása miatt.

Emellett Cîțu szerint a kormány a bevételi oldalhoz számol egy 4,2 milliárd lejes uniós támogatást is, pedig ez az összeg még meg sem érkezett az államkasszába. Ráadásul ez a pénz nem csak 2018-as, hanem korábbi évek kifizetéseire érkezik. A szenátor közölte, hogy interpellálni fog a manipuláció ügyében, illetve parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi.

Kapcsolódók

Kimaradt?