Tavaly a GDP 2,88 százaléka volt az államháztartás hiánya?

Tavaly GDP-arányosan 2,88 százalék volt az államháztartási hiány, a 2017-essel megegyezően - közölte hétfőn a pénzügyminisztérium. Az államháztartási deficit ezzel alacsonyabb lett a 2018 elején kitűzött 2,97 százalékos célértéknél. 

A HotNews tájékoztatása szerint a 2,88 százalékos hiányt nem az Európai Unió statisztikai módszertana (ESA, European System of Accounts) alapján számolták ki, márpedig ez lesz a mérvadó a 3 százalékos uniós vállalásnál. Az uniós módszertan nem veszi figyelembe például az osztalékokból származó állami bevételt. Az állam tavaly 5,5 milliárd lejes osztalékot "hajtott be". 

Az államháztartás bevételei 17,2 százalékkal nőttek, így a bevételek a GDP 31,1 százalékát tették ki a tavalyelőtti 29,4 százalékhoz képest - mondta Teodorovici. A társadalombiztosítási járulékokból származó bevételek 36,8 százalékkal, az áfabevételek (TVA) 11,3 százalékkal nőttek, a jövedéki adóból 7,2 százalékkal több folyt be az államkasszába. Ugyanakkor a személyi jövedelemadóból származó bevételek 24,8 százalékkal csökkentek, miután tavaly január 1-től a személyi jövedelemadót 16 százalékról 10 százalékra mérsékelték.

A kiadások 16,8 százalékkal haladták meg az előző évit, a legnagyobb növekedés a személyi kiadások mutatták 23,7 százalékkal  a közalkalmazottaknak megítélt béremelések miatt. A szociális kiadások is 9,5 százalékkal emelkedtek, ami főként a nyugdíjak tavaly júliustól érvényes 9 százalékos emelésével magyarázható. Közberuházásokra tavaly 34,2 milliárd lejt (7,1 milliárd euró) költöttek, ami csaknem 28 százalékkal több, mint 2017-ben.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter az év elején elmondta, hogy az idei költségvetést 2,5 százalékos államháztartási hiánnyal tervezik. A kormány várhatóan a héten fogadja el az idei állami büdzsétervezetet. Korábban az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap arra figyelmeztette Bukarestet, hogy tavaly az államháztartási hiány meghaladhatja a 3 százalékot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?