Hegedüs Csilla: „Nem Erdélyből, hanem Erdélyért megyek Brüsszelbe”

„2019 tavaszától Európa változni fog: közösségünk számára pedig lehetőség nyílik arra, hogy véget vessen az elmúlt száz év csendjének, hogy történetünkben egy olyan fejezet kezdődjön, amely nem a túlélésről, hanem a sikerekről szól” – emelte ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke szombaton, Temesváron.

Az európai parlamenti választáson a közösségnek döntenie kell arról, hogy kiáll-e jogaiért, érdekeiért, kultúrájának megbecsüléséért – fejtette ki az RMDSZ Temes Területi Szervezetének kongresszusi küldötteket jelölő ülésén résztvevő politikus.

„Ha összefogunk és mellénk áll közösségünk, akkor harcolhatunk egy olyan Európáért, amely hajlandó lesz megnyugtatóan rendezni az őshonos kisebbségek helyzetét, amelyben nem leszünk többé másodrendű állampolgárok” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla.

Elmondta: a Kolozsvár melletti kalotaszegi Magyarvistán él, és nem egy olyan embert ismer, aki az uniónak köszönhetően fejleszthette gazdaságát. Emlékeztetett: az EU eddig 168 millió euróval támogatta az erdélyi történeti épületek felújítását, miközben a román állam ennyi pénzt 100 év alatt sem költött erre. „Márpedig az épített örökség felújítása nemcsak a múltról, hanem a jövőről szól, a turizmus fejlődéséről, a munkahelyteremtésről” – hívta fel a figyelmet a politikus.

Hangsúlyozta: jól ismeri az uniós pályázatok lehetőségeit és buktatóit is, van tapasztalata az uniós bizottságok működésében. Elmondta: maga is az EU saját kulturális örökségvédelmi márkájának (European Heritage Label) szakértője, az európai elbíráló bizottság tagja, akárcsak az EU Europa Nostra „Oktatás, nevelés, társadalomszervezés” díjat elbíráló testületének. Emlékeztetett: a Transylvania Trust Alapítvánnyal uniós alapokból dolgoznak a bonchidai Bánffy-kastély újjáélesztésén, és koordinálja az Örökségünk őrei ifjúsági programot is, amely ma már Erdély 11 megyéjében, tizenkilenc iskola és diákszervezet részvételével zajlik.

„Azért dolgozom, hogy jó legyen Erdélyben magyarnak lenni, hogy erős, méltó életet élő közösség lehessünk” – jelentette ki a politikus. Hozzátette: sokakban felmerül a kérdés, mit tud megvalósítani két EP-képviselő, mire jó az a két hely. „A válasz az, hogy nem vagyunk egyedül!  Érdekérvényesítésünk eszköze egy erős magyar képviselet az Unión belül. Az RMDSZ az Európai Néppárt középmezőnyébe tartozik, a magyar képviselet pedig a harmadik legnagyobb frakciót alkotja az EPP-ben” – magyarázta.

Hangsúlyozta: azért fog dolgozni, hogy több támogatás jusson a helyi közösségeknek, hogy ismertesse a jogsértéseket az Unióban. „Nem mi vagyunk az unióért; az Unió van értünk, általunk. Ajándékba nem kapunk semmit, megvan ennek az ára. Ne szégyelljünk kérni” – jelentette ki Hegedüs Csilla. Hozzátette: számára ez a pálya, ahol a közösségért harcolni lehet és kell, ezért indul EP-képviselőként. „Brüsszelbe nem élni, hanem dolgozni megyek. Nem Erdélyből, hanem Erdélyért megyek Brüsszelbe” – nyomatékosított.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?