Szinte lehetetlen hamisítani az új román útlevelet

Szinte lehetetlen hamisítani az új román útlevelet Mirel Toancă, az országos útlevél-igazgatóság vezetője szerint.

„Az új útiokmányok olyan biztonságtechnikai elemekkel készülnek, amelyek szinte lehetetlenné teszik hamisításukat. Az útlevél minden lapja egy-egy romániai turisztikai objektum vagy műemlék stilizált rajzát, köztük a Gyilkos-tót, a Duna-deltát, vagy Segesvár látképét tartalmazzák. Ezzel az okmánnyal egy lépést teszünk a jövő felé” - hangoztatta a hét végén Toancă.

A biztonsági elemek közé tartoznak a stilizált rajzok, a mikroszövegek, a különböző nyomtatási technikák és változó optikai elemek és néhány nanotechnológiai megoldás.

„A biztonsági elemek egy része szabad szemmel is látható, másik részük azonban csak különleges technikával ellenőrizhető. Ugyanakkor különböző féle biztonsági tintákat használunk, vízjelet és fémszálat, háromszínű zsinórt, amelyből az egyik fluoreszcens. A lapokba fluoreszcens fémszálat helyeztünk, amely a ráeső ultraibolya sugárzásban három színben, vörösben, sárgás-zöldben és kékben csillog” - részletezte Toancă, aki hozzátette: az úti okmányok ára nem változik.

Kapcsolódók

Kimaradt?