Nem változik a csíksomlyói búcsú időpontja a pápalátogatás miatt

A csíksomlyói ferencesek megerősítették, hogy az idei pünkösdi búcsút június 7. és 10. között tartják. Mivel Ferenc pápa romániai látogatása keretében június 1-jén látogat Csíksomlyóra, így a hagyományos búcsún nem lesz jelen. 

A ferencesek azt követően adtak ki közleményt, hogy pénteken az államelnöki hivatal és a Vatikán bejelentette: május 31. és június 2. között Romániába látogat Ferenc pápa. A katolikus egyházfő június 1-jén látogat Csíksomlyóra és szabadtéri misét fog celebrálni.

Oláh Zoltán kanonok, a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatás ügyében illetékes sajtóreferense az MTI-nek korábban elmondta: magánbeszélgetések során felmerült a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú összevonásának lehetősége, de erről - mint mondta - Jakubinyi György érsek és a csíksomlyói ferencesek illetékesek dönteni. Hargita Megye Tanácsának pénteki rendkívüli ülésén is elhangzott az a javaslat, hogy esetleg előrehozhatnák egy héttel a búcsú időpontját abból a meggondolásból, hogy a Ferenc pápa is részt vehessen rajta. 

A ferencesek által pénteken este kiadott közlemény szerint a csíksomlyói pápalátogatás részletes programját a későbbiekben teszik közzé, ugyanakkor megerősítették, hogy a pünkösdi zarándoklat június 7-én, pénteken este kezdődik szentmisével, az ünnepi búcsús szentmise pedig a megszokott időpontban, június 8-án, pünkösd szombatján 12.30-kor kezdődik. Emlékeztettek, hogy a Gyulafehérvári Főegyházmegyében a hivatások éve van, a pünkösdi búcsú is ennek jegyében zajlik, mottója: "Íme, az Úr szolgálóleánya".

(Címlapfotó: Pál Zoltán)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?