FRISSÍTVE - Hivatalos: június elsején Csíksomlyóra látogat Ferenc pápa

Ferenc pápa május 31-én Romániába látogat. A katolikus egyházfő  három napig tartózkodik az országban, és a csíksomlyói kegytemplomot is felkeresi – közölte pénteken a román elnöki hivatal. FRISSÍTÉS: A szentatya június elsején misét celebrál Csíksomlyón.

„Elfogadva az elnöki hivatal és a romániai katolikus egyház meghívását, Ferenc pápa május 31. és június 2. között Romániába látogat. Az egyházfő Bukarestet, Iaşi-t, Balázsfalvát és a csíksomlyói kegytemplomot keresi fel” – olvasható az elnöki hivatal közleményében. A szentatya romániai látogatásának részletes programjáról a későbbiekben ismertetik.

Oláh Zoltán, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség sajtósa a Maszolnak elmondta: Ferenc pápa június elsején keresi fel Csíksomlyót, ahol több órát tartózkodik majd. "A szentatya misét is celebrál. Hasonlítani fog az esemény a csíksomlyói búcsúhoz" – magyarázta. Oláh Zoltán további részletekkel nem tudott egyelőre szolgálni a katolikus egyházfő romániai látogatásáról.

 

A romániai római katolikus püspökkari konferencia pénteki közleménye szerint az apostoli látogatás a Menjünk együtt! mottó alatt zajlik. A püspökök örömmel és hálával fogadták a látogatás hírét. Reményüket fejezték ki, hogy sikerül megtalálni az akaratot, hogy folytatódjon a másság tiszteletén alapuló, keresztény egyházak közötti párbeszéd - olvasható a közleményben. Közölték, a részletes programot a Vatikán fogja közzé tenni.

„Nagy kihívás a székelységnek”

„Nagy kihívást jelent ez a székelységnek, helytállást kíván” – jelentette ki a Hargita Megye Tanácsának pénteki rendkívüli ülésén a pápa csíksomlyói látogatásáról Borboly Csaba tanácselnök. A politikus szavai szerint a katolikus egyházfő romániai útja a románság számára is nagy esemény, amely két ország diplomáciai közbenjárása révén valósulhatott meg. Hozzátette: ez a látogatás az erdélyi római katolikus egyház sikere is.

Borboly emlékeztetett, hogy Ferenc pápa egy héttel a pünkösdi búcsú előtt keresi fel Csíksomlyót. „Tevékenységek egész sorát kell megvalósítanunk ahhoz, hogy mindez egy spirituális élmény lehessen mindenki számára. Komoly előkészületeket kell tennünk, hogy a szentatya látogatása után is visszakívánkozzon Erdélybe” – fogalmazott a tanácselnök.

Az önkormányzat ülésén elhangzott az a javaslat, hogy esetleg előrehozhatnák egy héttel a búcsú időpontját abból a meggondolásból, hogy a Ferenc pápa is részt vehessen rajta. Elhangzott az is, hogy a szentatya akár egy hagyományos varrású székely ruhával térhetne haza erdélyi látogatásából, ezzel is hangsúlyozva Márton Áron püspök személyét és életét.

Ferenc pápát 2017-ben hívták meg a román hatóságok. Legutóbb II. János Pál pápa látogatott Romániába 1999-ben, akkor a római katolikus egyház feje csak Bukarestet kereste fel. Azt, hogy Ferenc pápa a romániai tartózkodásán Erdélybe is ellátogatot, Jakubinyi György gyulafehérvári érsek is megerősítette múlt év végén a Vasárnap című katolikus lapnak.  "Ez a hír azért örvendetes, mert 1999-ben II. Szent János Pál pápát nem engedték át a Kárpátokon, hogy ne zavarja az 1948-ban ortodoxszá nyilvánított görögkatolikusokat" – nyilatkozta az érsek.

Kapcsolódók

Kimaradt?