A legfőbb ügyész szerint az igazságügyi miniszer nem tartja be a törvényeket

Az igazságügyi miniszter figyelmen kívül hagyja a törvényeket és az európai intézmények ajánlásait, a legfőbb ügyészi tisztségből való elmozdítására irányuló kezdeményezés folytatására vonatkozó bejelentésének "kizárólag politikai" jellege van - véli Augustin Lazăr.

A legfőbb ügyész közleményben reagált Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtöki bejelentésére, miszerint a nap folyamán elküldi az államfőnek a legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítására vonatkozó kérését. Augustin Lazăr szerint a tárcavezető félretájékoztatja a közvéleményt, amikor azt állítja, ő "időhúzásra játszik" azzal, hogy a bírósághoz fordult a tevékenységéről készített miniszteri kiértékelés kapcsán. Lazăr nyomatékosítja, a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény értelmében a legfőbb ügyész tevékenységét a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlegének választott tagjaiból álló bizottságnak kell kiértékelnie, az igazságügyi miniszter tehát - állítja - túllépte hatáskörét, amikor menedzseri tevékenységének kiértékelését kezdeményezte, így az erről készített jelentés - amelynek alapján az ő menesztését kéri - törvényessége is megkérdőjelezhető. 

A legfőbb ügyész hangsúlyozza, hogy a miniszter figyelmen kívül hagyja az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO), a Velencei Bizottság, valamint az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében készített jelentésekbe foglalt ajánlásokat, amelyek a jogállamiságot negatívan érintő kezdeményezések leállítására irányulnak, ugyanakkor emlékeztet, hogy a CSM is negatívan véleményezte az elmozdítására vonatozó miniszteri javaslatot, arra hivatkozva, hogy az nem tartja tiszteletben sem a hatályos jogszabályokat, sem a nemzetközi standardokat, és ellentmond mind a nemzetközi, mind az alkotmánybíróság joggyakorlatának.

A legfőbb ügyész szerint az igazságügyi miniszter kezdeményezése "kizárólag politikai jellegű", és célja megrendíteni az állampolgárok bizalmát abban, hogy a főügyészség képes ellátni alkotmányos szerepét. 

Toader elküldte kérését

Klaus Johannis államfő elé terjeszti Augustin Lazăr legfőbb ügyész leváltására irányuló kérését csütörtökön Tudorel Toader igazságügyi miniszter. Ezt sütörtöki sajtóértekezletén jelentette be a tárcavezető, aki felidézte, hogy csaknem két hónapja kezdeményezte a vádhatóság vezetőjének elmozdítását, de a hivatalos kérés azóta sem jutott el Johannishoz, mert Lazăr a leváltása indoklását megkérdőjelező bírósági panasszal "húzza az időt". Úgy vélekedett: a bírósági hercehurcának, amely még legalább másfél hónapig tart, semmi köze sincs azokhoz az "érdemi" érvekhez, amelyek alapján a leváltását kezdeményezte.

A tárcavezető októberben húszpontos "bűnlajstromot" olvasott Lazăr fejére, miként tette azt korábban Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes (DNA) főügyész esetében is, akinek a leváltását az alkotmánybíróság támogatását megszerezve sikerült elérnie Klaus Johannis államfőnél. A miniszter egyebek mellett kifogásolta, hogy Lazăr titkos együttműködési megállapodást kötött a hírszerző szolgálattal: a tárcavezető szerint a legfőbb ügyész ezzel a "törvénytelen", a közvélemény elől eltitkolt lépéssel egy "párhuzamos igazságszolgáltatás" előtt nyitott utat.

A CSM nemet mondott

A bírák és ügyészek szakmai szervezeteként működő legfelsőbb bírói tanács (CSM) ügyészi részlege novemberben úgy döntött: nem támogatja Augustin Lazăr felmentését, de a miniszter a CSM véleményezését is felesleges időpocsékolásnak nevezte, mondván, hogy a testület állásfoglalása csak konzultatív jellegű.

Romániában az ügyészségi vezetőket az államfő nevezi ki és váltja le az igazságügyi miniszter javaslata alapján. Miután azonban az alkotmánybíróság a DNA-főügyész leváltása ügyében az államfővel folytatott jogvitában a kormánynak adott igazat, a média szerint Johannis aligha tagadhatja meg Lazăr felmentését. Az elnök viszont jelezte: semmiképpen nem fogja elkapkodni a legfőbb ügyész menesztését, és megvárja a Lazăr által indított bírósági panasz kimenetelét.

A DNA főügyészének leváltása és a legfőbb ügyész elmozdítására tett kísérlet annak a "hadviselésnek" a része, amellyel a kormánytöbbség korlátozni próbálja a - szerintük titkosszolgálati befolyás alá került és a korrupcióellenes harc ürügyén politikai tisztogatást végző - vádhatóság mozgásterét. Klaus Johannis államfő, az ellenzék és az európai intézmények élesen bírálják a kormány törekvését, amely szerintük a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyezteti.

Kapcsolódók

Kimaradt?