Kelemen Hunor: nem készül el idén a 2019-es állami költségvetés

Az RMDSZ nem tudja mai formájában támogatni a 2019-es állami költségvetést. Bár a tervezetet még nem nyújtották be a parlamentbe, amit ebből ismerünk – például a pénzügyminiszter javaslatát, hogy a személyi jövedelemadó visszaosztásából a megyei önkormányzatokat kihagyják; hogy sok település kevesebb pénzt kapjon, mint a 2018-as költségvetésből vagy azelőtt –, nem elfogadható – hangsúlyozta Szatmárnémetiben Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök az RMDSZ Szatmár Megyei Szervezete küldötteinek tanácsülésén rámutatott: a helyzet nem szerencsés, de ez a kormánykoalíció felelőssége. A költségvetés tervezetét már novemberben be kellett volna vinni a parlamentbe, mert akkor lett volna lehetőség erről bölcsen dönteni – tette hozzá Kelemen Hunor.

Az RMDSZ nem tudja elfogadni azt sem, hogy a megyei utakra fordítandó összegekre tett javaslat a 2018-as költségvetésnek a fele legyen, ahogyan azt sem, hogy a Helyi Fejlesztési Országos Programra (PNLD) a fedezet ne legyen biztosítva a következő évre. „Hiába is kérik, a tervezetet mai formájában nem támogatjuk” – nyomatékosított.

A szövetségi elnök a délután folyamán az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének küldöttgyűlésén vett részt. Ahogyan megyei szervezetek küldöttgyűléseinek alkalmával az elmúlt hetekben, ezúttal is megvalósításokról és a 2019-es év terveiről számolt be.

Elmondta: 2018-ban is szövetségeseket kellett keresni: a szövetségkötés sokszor kényszer is, amely nemcsak Erdélyre jellemző – így van ez a világpolitikában az Amerikai Egyesült Államoktól kezdődően Kínán át Oroszországig.

„A kisebbségi politizálásnak ez azért jellemzője, mert az RMDSZ-nek meg kell tudnia erejét növelni, lehetőségeit pedig ki kell tágítania. Ha döntéseket akarunk hozni, és azokat befolyásolni, ez a szövetségkeresési kényszer sosem fog megváltozni” – nyomatékosított Kelemen Hunor. Mindez pragmatikus kérdés Bethlen Gábor országában, hiszen nem ideológiai értékazonosulást jelent – mondta.

Többek között újraindították a marosvásárhelyi római katolikus iskolát, újra magyar oktatók tanítják a román nyelvet az elemi osztályokban – emiatt egy tanügyminisztert is lemondattak –, valamint létrehozták a romániai magyar pedagógus-továbbképző központot is – sorolt néhány oktatáspolitikai megvalósítást.

Az ellenzék nem tudja leváltani a kormányt

166-on írták alá a bizalmatlansági indítványt, és 233 szavazatra van szükség ahhoz, hogy a mostani kormányt meg lehessen buktatni. Hipotetikusan is beszélve: az RMDSZ ebből csak 30 szavazatot tudna hozni, hiszen ennyi képviselője és szenátora van összesen. „A matematikai tényállás, hogy az ellenzéknek sem a szövetséggel, sem nélküle nincs elég ereje a kormány leváltásához” – nyomatékosított Kelemen Hunor.

Az ellenzéki vezetőkkel folytatott találkozókon szerényen és alázattal tette fel a kérdést, melyek a tervek az ország jövőjére, ki a miniszterelnök-jelölt, a főbb tárcák élére kik a miniszter-jelöltek, és mi áll a kormányprogramban. „Mégiscsak az országról van szó, nem mondhatják azt, hogy a mostani kormányt váltsuk le, majd meglátjuk, mi lesz ezután” – emelte ki.

Az RMDSZ elnöke szerint a válaszadás megkerülésével vagy azt bizonyítják, hogy nem bíznak meg a szövetségben, vagy hogy semmiféle elképzelésük nincs, de amit a leginkább biztosnak tart: az ellenzék ezzel a gyakorlattal csupán bírálni akarja a kormányt, de a kormányzásra nincs felkészülve.

Kelemen Hunor az este folyamán a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) tisztújító kongresszusán köszönti az ország több pontjáról Nagyváradra érkező diáktanácsosokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?