FRISSÍTVE- Johannis: Romániának nincs miniszterelnöke, a kormányt egy bűnöző vezeti a háttérből

FRISSÍTVE : Megvárja az alkotmánybíróság döntését, addig nem hajlandó jóváhagyni a koalíció által kért minisztercseréket – jelentette ki pénteken Klaus Johannis, aki szerint Romániának nincs miniszterelnöke, a kormányt egy bűnöző vezeti a háttérből.

Az államfő az elnöki hivatalban tartott sajtónyilatkozatában arra reagált, hogy a kormány bepanaszolta őt az alkotmánybíróságnál, amiért halogatja a döntést a koalíció által javasolt új szállításügyi, illetve regionális fejlesztési miniszter, Mircea Drăghici és Lia Olguţa Vasilescu kinevezéséről.

Klaus Johannis szerint hiába fordult a kormány az alkotmánybírósághoz a minisztercserék ügyében, mert bármilyen döntést is hoz a taláros testület, az alapvető problémát nem tudja megoldani, az ugyanis elsősorban politikai jellegű. "Az alkotmánybíróságnak nincs, ahogyan megoldania ezt a problémát, mert ez nem alkotmányos, hanem politikai természetű" - nyomatékosította Johannis a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

A politikai problémát az okozza, hogy a PSD nem tud másképp, csak erőből politizálni - vélekedett az államfő. Hozzátette: Dăncilă nem érti, hogyan működik az állam, összetéveszti az államot a párttal, pedig a miniszterek az államot szolgálják, lecserélésük okait a polgároknak is ismerniük kell, az nem lehet a párt belügye. Az elnök jelezte: elvárta volna, hogy a kormányfő politikai tárgyalópartnerként viszonyuljon hozzá, és ne csak arról küldözgessen papírokat minden előzetes egyeztetés nélkül az elnöki hivatalba, hogy milyen minisztereket akar éppen lecserélni.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az elnök is sérti az intézmények jóhiszemű együttműködésének követelményét a minisztercserék halogatásával, Johannis azzal vágott vissza, hogy a PSD kettős mércét alkalmaz. Szerinte, ha a szenátusi elnök mentelmi jogának felfüggesztésénél, amit november elején kért a korrupcióellenes ügyészség, a kormánytöbbség "észszerű határidőnek" tartja azt, hogy a kérés elbírálását a februárban kezdődő tavaszi ülésszakra halasszák, akkor a minisztercseréknél sem lehet két-három hónapnál sürgősebb.

Az alkotmánybíróság egy korábbi, precedensértékű határozata szerint az elnöknek egyszer van joga - indokoltan - elutasítani a kormányfő által javasolt miniszterjelölt kinevezését, második alkalommal nem tagadhatja meg beiktatását. A PSD végrehajtó bizottsága november 19-én döntött a kormány átalakításáról, de Iohannis nyolc miniszter helyett csak hat lecserélését hagyta jóvá. A kormányfő újabb két jelölttel próbálkozott, Iohannis pedig azóta halogatja a döntést, minden korábbinál élesebb támadásokat intézve a PSD ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?