Ismét a marosvásárhelyiek járnak rosszul, ha módosul a Hargita menetrendje

December 9-től ismét megszűnhet a Marosvásárhelyt Budapesttel összekötő közvetlen vonatjárat. A Brassó és Budapest között közlekedő Hargita (IR 366, IR 367) útvonalának tervezett módosításai szerint a marosvásárhelyi utasok csak átszállással juthatnak el a magyar fővárosba. Csép Éva Andrea Maros megyei képviselő portálunknak elmondta: folynak az egyeztetések a Román Vasúttársaság (CFR) vezérigazgatójával annak érdekében, hogy a közvetlen járat ne szűnjön meg.

A Marosvásárhely–Budapest között közlekedő közvetlen járatot 2017 decemberében már egyszer megszüntették, mert a Magyar Államvasutak (MÁV) szerint a Román Vasúttársaság személyszállító osztálya, a CFR Călători nem tudott olyan dízelmozdonyokat biztosítani, amelyek a szerelvény kocsijait képesek ellátni energiával.

A döntés sok Maros megyeinek nem tetszett, többek között Csép Éva Andrea képviselő tiltakozását is kiváltotta. 2018 januárjában a politikus bejelentette: hosszas egyeztetést követően sikerült elérni, hogy visszaállítsák a közvetlen járatot a két város között. A Brassóból induló járat tehát Dédán eltért Dés felé, majd Marosvásárhely–Székelykocsárd–Kolozsvár irányába folytatta az útvonalát.

Vasárnaptól, december 9-től azonban ismét úgy módosulna az útvonal, hogy a marosvásárhelyiek csak kolozsvári átszállással juthatnak el a magyar fővárosba. Désről Szamosújvár, majd Kolozsvár felé venné az irányt a Hargita. 

Indoklás: nem használják elegen a járatot

A CFR szerint nem használják elegen a Marosvásárhely–Budapest járatot, ezért döntenének a megszüntetése mellett, tudtuk meg Csép Andrea képviselőtől. „Most arra hivatkoznak, hogy nagyon kicsi az utasszám Marosvásárhely és Budapest között. 7-9 utas utazik Budapestig, nagyon sokan csak átutazásra használják a járatot” – fogalmazott Csép Andrea, aki szerint fontos lenne, hogy a Maros megyeiek utazzanak a Hargitával, miután idén „nagy nehezen” elindították.

A képviselő ugyanakkor elmondta: ez alkalommal is levélben fordult a CFR vezérigazgatójához, és a múlt héten egy találkozón is egyeztettek. „Felhívtam a figyelmet, hogy nagyon fontos lenne nekünk, Maros megyeieknek, hogy a járat megmaradjon ilyen a formában, ahogy van” – mutatott rá, hozzátéve, hogy azt a választ kapta, hogy még elemzik a helyzetet, és szerdán újból tárgyalnak.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?