Mégis lesz Marosvásárhely-Budapest közvetlen járat

Megszületett a döntés hétfőn, így egész évben lehet Marosvásárhelyről átszállás nélkül Budapestre utazni vonattal - mondta el a Maszol megkeresésére Csép Andrea Maros megyei képviselő, aki tiltakozott a járat törlése ellen.

Hozzátette, akkor kezdődtek el a tárgyalások többek között a CFR-vel, amikor az magyar állami vasút (MÁV) 2017 végén közölte: december 10-től megszűntették az egyetlen vonatjáratot, amely Marosvásárhelyt Budapesttel összekötötte. A MÁV bejelentésére a Magyarországra utazni kívánó marosvásárhelyiek helyzetén csak annyit könnyített a CFR, hogy az új vasúti menetrend szerint egy közvetlen Interregio járattal eljuthattak Kolozsvárra, ahol átszállhattak egy nemzetközi vonatra. Az RMDSZ-politikus elmondta, hosszas egyeztetést követően sikerült elérni azt, hogy a járat, amely Brassóból indul és Dédán eltér Dés felé, január 11-től Marosvásárhely–Székelykocsárd–Kolozsvár irányába folytassa az útvonalát.

A járat menetrendjében annyi a módosítás, hogy mivel dízel mozdony fogja húzni a szerelvényt, ezért Brassóból néhány perccel korábban indul, Marosvásárhelyen felszállók számára marad a megszokott időpont. 

A Magyar Államvasutak (MÁV) tájékoztatása szerint azért szüntette meg december 10-től a Marosvásárhely–Budapest közvetlen járatot, mert a Román Vasúttársaság személyszállító osztálya, a CFR Călători nem tud olyan dízelmozdonyokat biztosítani, amelyek a szerelvény kocsijait képesek ellátni energiával. 

A MÁV 2018-as menetrendje további változásokat hoz: idén sem lesz étkezőkocsi-szolgáltatás a MÁV járatain Romániában. A menetrendváltástól a Romániába közlekedő nemzetközi vonatok közül kizárólag a Hargita és a Körös InterCity továbbít első osztályú kocsit, míg az étkezőkocsi-szolgáltatás gazdasági okokból valamennyi járaton megszűnik. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?