Úton vannak hazafelé a Gyulafehérváron rekedt Olt megyei gyermekek

Jól vannak, és már utaznak hazafele azok az Olt megyei gyerekek, akik Gyulafehérváron egy iskolában töltötték az éjszakát, mert nem volt szállásuk. A vezetőtanár szerint eredetileg csak egy napra indultak, és a mentőt azért hívták ki, mert az egyik kisfiú pánikba esett.

Adelin Bărbulete Olt megyei főtanfelügyelő arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy az ügynek utánajártak, és mint kiderült, a 22 gyermek és a tanár eredetileg egy napra indult el Dăneasa településről Gyulafehérvárra, ezért nem volt szükségük szállásra.A főtanfelügyelő elmondta, beszélt az iskola igazgatójával és a csoportot kísérő tanárral is. A gyerekek jól vannak, már vonaton ülnek, 18:30-kor érkeznek Drăgăneşti-re, ahol az iskolabusz várja őket - tette hozzá. A szülők egyébként írásos beleegyezésüket adták a kiránduláshoz és a tanfelügyelő szerint senki nem neheztel a kísérőtanárra.

Ion Bodea, a csoportot vezető történelem- és vallástanár úgy nyilatkozott vasárnap az Agerpres hírügynökségnek, hogy a mentők kiszállását igénylő gyermek rosszullétének oka a pánik volt. A gyerekekkel a tanár elmondása szerint egy koncertet hallgattak a Szentháromság-katedrálisban szombat este, amikor a hatodikos fiú elaludt, és amint felébredt, pánikba esett.

A tanár azt mondta: azért nem foglalt szállást, mert két lehetőség is volt a hazautazásra: egyik vonat még aznap indult és Piskin kellett volna átszállni, a másik, közvetlen vonat vasárnap reggel indult, és ezen opció esetén egy gyulafehérvári szemináriumban töltötték volna az éjszakát. Amikor a fiú rosszulléte miatt a 112-es segélyhívó számot felhívta, az egész csoport a katedrálisban volt egy koncerten. A koncert végeztével vagy az állomásra, vagy a szemináriumba tervezett elindulni, a gyerekek fáradtsági szintjétől függően - mondta Bodea, azt is hozzátéve, hogy a csoport tagjainak volt élelmük és nem tartózkodtak egész nap a hidegben, mert néhány órára bementek egy bevásárlóközpontba, majd pedig a székesegyházba.

A Fehér megyei katasztrófavédelem szóvivője korábban arról számolt be, hogy szombat este az 112-es sürgősségi hívószámon kértek segítséget, mert egy fiú rosszul lett az ortodox székesegyházban. A mentősök a helyszínen szembesültek azzal, hogy egy 22 fős gyermekcsoport és tanáruk tartózkodik a templomban. Ekkor úgy értesültek, hogy a csoport már november 30-ától Gyulafehérváron van anélkül, hogy szállása lenne

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?