Elsőként az USR tette közzé az európai parlamenti jelöltlistáját

A parlamenti pártok közül a 2016-ban alakult, az ellenzéki tüntetéseket szervező civil szervezetekből alakult Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tette közzé elsőként jelöltlistáját csütörtökön a jövő évi európai parlamenti (EP-) választásokra.

Az USR október elsején kezdődött belső kampánya és választása eredményeképpen több mint ötezer párttag szavazatai alapján Cristian Ghinea parlamenti képviselő, a Dacian Cioloș vezette egykori szakértői kormány volt európai alapokért felelős minisztere lett az USR listavezetője az EP-választásokon. A lista második, biztos befutónak tekintett helyén Clotilde Armand bukaresti városi tanácsost indítják.

Dan Barna pártelnök a remélt eredményről csak annyit mondott, hogy minden bizonnyal meghaladják a 2016-os parlamenti választásokon elért 8,7 százalékos szintet. Újságírói kérdésre a pártelnök nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az USR EP-listájára a Dacian Cioloș volt miniszterelnök körül szerveződő Románia Együtt párt jelöltjei is felkerülnek.

Romániának 33 helye lesz az Egyesült Királyság kilépése után jövő tavasszal megválasztandó 705 tagú EP-ben.

Az USR a korábbi ellenzéki megmozdulásokból - a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt elleni tüntetésekből, a 2014-es elnökválasztás kimenetelét megfordító lázadásból, illetve a Ponta-kormány lemondását kiváltó demonstrációkból - a 2016-os választásokat megelőzően szerveződött immár parlamenti képviselettel is rendelkező politikai párttá, a tavalyi és idei év folyamán pedig az egyik leghangosabb támogatója volt a PSD-ALDE-kormány ellen korrupcióellenes jelszavakkal rendezett nagyszabású demonstrációknak. A párt megválasztott törvényhozói a parlamentben is gyakran tüntettek, és egy-egy kormányzati döntés elleni tiltakozásukra az utcai megmozdulások eszköztárával hívták fel a média figyelmét.

Kapcsolódók

Kimaradt?