Külön román tételekből vizsgáznak a magyar kisérettségizők 2021-től

A magyar iskolában tanuló hatodikosok, akik a román nyelvet és irodalmat már a speciális tankönyvek szerint tanulják, a 2021-es kisérettségin más tételsort kapnak román anyanyelvű diáktársaikhoz képest – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hétfőn.

A szövetség felsőházi frakcióvezetője azt követően mondta ezt, hogy a szenátus döntőházként elfogadta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely – RMDSZ-es javaslatra – jogi keretet biztosít a speciális tanrend szerinti differenciált kisérettségi és érettségi vizsgák megszervezésére.

„Az RMDSZ határozott álláspontja az, hogy a magyar diákok minél jobban meg kell tanuljanak románul, hiszen felnőtté válva így érvényesülhetnek a legkönnyebben. Azt viszont nem lehet elvárni, hogy kisgyermekként már anyanyelvként értsék és tanulják a román nyelvet” – hívta fel a figyelmet a speciális, kisebbségeknek szóló tanrend szükségességére a frakcióvezető.

Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es szenátor, az oktatásügyi bizottság alelnöke kiemelte: fontos lépés a mai, hiszen elfogadhatatlan lenne, hogy a magyar diákok ugyanazt a tételt kapják a vizsgán, mint román anyanyelvű társaik, amikor más tankönyvből készülnek. Az RMDSZ által kidolgozott és ma elfogadott módosítások megteremtik a szükséges törvényes keretet a speciális tanrend szerinti differenciált kisérettségi és érettségi szervezésére.  

Mint ismert, a parlament már 2017-ben jóváhagyta a fent említett rendelkezést tartalmazó kormányrendeletet, ez azonban többszöri alkotmányossági kifogás után visszakerült a parlament asztalára. A ma elfogadott változat figyelembe veszi az alkotmánybíróság döntéseit. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?