Több mint kétezer mobiltelefont foglaltak le a romániai börtönökben

Több mint kétezer mobiltelefont és 150 kábítószergyanús anyagot foglaltak le a romániai börtönökben az év elejétől október végéig - közölte az országos börtönigazgatóság (ANP). 

Az ANP szerint tíz hónap alatt összesen 2004 mobiltelefont foglaltak le a büntetés-végrehajtási intézetekben, ezek közül 406-ot még azelőtt, hogy a fogvatartottak birtokába kerültek volna, 1598 készüléket pedig a raboknál találtak meg. A jelzett időszakban ugyanakkor 2346 SIM-kártyát is lefoglaltak, illetve 157 esetben kábítószergyanús anyagot találtak.A börtönigazgatóság tájékoztatása szerint az esetek többségében a fogvatartottaknak küldött csomagokba vagy levélbe csempészik be a tiltott tárgyakat, a legtöbb ilyent a cellákban, a látogatók fogadására szolgáló helyiségben vagy a sétálóudvaron találják meg. 

A közlemény rámutat, az ANP kiemelt figyelmet fordít a kábítószerek, mérgező anyagok, robbanószerek és más tiltott tárgyak bejutásának megakadályozására, ezért a látogatókat minden esetben szigorúan ellenőrzik, a csomagokat átvilágítják, fémdetektoros kapukat szereltek fel, és hordozható fémdetektorokat is alkalmaznak, sokszor kábítószer-kereső kutyákat is bevetnek. 

Az országos börtönigazgatóság adatai szerint az év elejétől november 14-éig 87 személy halt meg az ország büntetés-végrehajtási intézeteiben. Közülük 77-en természetes halállal hunytak el, tízen öngyilkosságot követtek el. 

A közlemény értelmében több szökési kísérletet is jelentettek az első tíz hónapban, néhány fogvatartott külső munkavégzés közben szökött meg, de mindannyiukat elfogták. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?