Börtönbüntetésre ítéltek tüntetőket, akik a 13-as kormányrendelet ellen tiltakoztak

Letöltendő börtönbüntetésre ítélte a fővárosi első kerületi bíróság a 2017 februári tüntetés három résztvevőjét, akik csendőröket bántalmaztak. További nyolc tüntető felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A 13-as sürgősségi kormányrendelet ellen a bukaresti Victoriei téren tüntetők közül hatósági közeg elleni erőszak, közrendháborítás és veszélyes tárgyak birtoklása illetve használata miatt 3 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság Ionuţ Cristian Dinut, 3 év és 11 hónapra Octavian Gheorghét és 4 és fél évre Radu Răzvan Mariant. A letöltendő börtönbüntetés mellett 3000 lejes bírságot is ki kell fizetniük.

További nyolc tüntetőt 1 év 4 hónap - 2 év 6 hónap közötti felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, és 90 - 120 nap közötti közmunkát kell végezniük. Két vádlott figyelmeztetést kapott, egyet felmentett a bíróság. Egy vádlott hat hónapig napi felügyelet alatt marad és ez idő alatt nem vehet részt semmiféle nyilvános gyülekezésen, tüntetésen, kulturális vagy sportrendezvényen. Az ügy kapcsán indított polgári perben egyik bántalmazott csendőrnek 2000 eurós anyagi és 35.000 eurós erkölcsi kártérítést ítélt meg a bíróság, az összeget az elítélteknek kell kifizetniük. Egy másik bántalmazott csendőr összesen 22.000 eurós, egy harmadik 6.000 eurós, a negyedik csendőr pedig 2.200 eurós kártérítésre jogosult.

A döntés nem jogerős, megfellebbezhető. Az ügyészség szerint 2017. február elsején és másodikán, a Victoriei-téren több mint százezer résztvevővel zajló békés tüntetésen a vádlottak bántalmazták a helyszínre kivezényelt csendőröket, üvegpalackokkal, jégdarabokkal, fémtartályokkal dobálták meg őket. A vádlottaknál őrizetbe vételükkor késeket és bicskákat találtak, ami szintén törvénybe ütköző tüntetésen való részvételkor. 

A 13-as rendelet gyakorlatilag dekriminalizálta volna azokat a hivatali visszaéléseket, amelyeknél a kár kisebb mint 200 ezer lej. A rendeletről bővebben itt olvashat. A rendelet ellen százezrek vonultak utcára. Végül a kormány visszavonta. 

Kapcsolódók

Kimaradt?