Orvosi szolgálati lakásokat adtak át Csíkszeredában

Új orvosi szolgálati lakásokat adtak át szombat délután Csíkszeredában, Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár jelenlétében.

A marosvásárhelyi székhelyű Studium – Prospero Alapítvány 2017 májusában kezdte el a csíkszeredai Studium–Prospero Szolgálati Lakások építési munkálatait. A Nefelejcs sétányon épült, 440 m² felületű épületegyüttes, a területrendezés, a parkolók kialakítása a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Studium Állandó Támogatók támogatásával valósult meg mintegy 299 500 euróból.

A vadonatúj épületegyüttes ünnepélyes átadásán részt vett Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.

Dr. Vass Levente, a Studium – Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke ünnepi beszédében üdvözölte a nemzetpolitika koherens támogatáspolitikáját, amelynek alapja, hogy Erdély-szerte egységesen, szakterületenként jól átgondolt stratégiák mentén kell segíteni a szülőföldön maradást. Ez érvényes az egészségügyi szolgáltatáspiacra is, hangsúlyozta.

 „Üdvözlöm, hogy Hargita Megye Tanácsa és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház azok közé tartoznak, akik időben felismerték a szolgálati lakások építésének szükségességét, és mi ezt tovább fejleszthettük. A területen tevékenykedő alapítványként számunkra az a legfontosabb, hogy a döntéshozók értsék, illetve megértsék az egészségügy és a betegek problémáit, és indíttatást érezzenek arra, hogy segítsenek” – vélte a Studium – Prospero Alapítvány ügyvezető elnöke.

 Dr. Vass Levente kifejtette, olyan családi házakat álmodott az alapítvány Csíkszeredába, amelyek hosszabb időre, 5-10 éves periódusra otthont biztosítanak családorvosok, más szakorvosok vagy művészek és családjaik számára. A kényelmes szolgálati lakások egy jelentős támogatás és megerősítés abban, hogy a fiatal szakemberek itthon maradjanak, itt eresszenek hosszútávon gyökeret, itt keressenek fejlődési lehetőséget, hiszen nagy szükség van a felkészült szakorvosokra, akiknek munkájára hosszútávon számíthat a Hargita megyei egészségügy és a betegek, hangsúlyozta Dr. Vass Levente.

A három összkomfortos, tágas, világos lakás a nappalik és konyhák mellett két, illetve három hálószobával szolgálhat otthonul többgyerekes családoknak. Csíkszereda a negyedik erdélyi megyeszékhely, ahol a Studium - Prospero Alapítvány lakhatási támogatást nyújt orvosok, művészek számára a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az egykori Apáczai Közalapítvány támogatásával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?