Szolgálati lakásokat adtak át magyar orvosoknak és művészeknek Szatmárnémetiben

Aki iskolákat, közösségi tereket épít, nem elvándorolni készül, hanem itthon szeretné családja és gyermekeinek a jövőjét megalapozni – hangsúlyozta Kelemen Hunor hétfőn Szatmárnémetiben, a Studium Orvosi és Művészi Szolgálati Lakások épületegyüttesének avatóján. Az RMDSZ elnöke az ünnepi épületavatón azt kívánta: „mindig teltház és sok bicikli legyen, kisautó és gyermekzsivaj, hiszen így biztosak lehetünk majd abban, hogy a jövőért tettük mindazt, amit elvégeztünk.”

Kelemen Hunor ünnepi beszédében rámutatott: azt látni, hogy a következő esztendők semmivel sem lesznek könnyebbek, mint azok, amelyhez hozzászoktatta Románia az elmúlt száz évben a magyar közösséget. Ilyen körülmények között pedig az RMDSZ-nek és az általa képviselt közösségnek is tisztán, őszintén kell beszélnie – még akkor is, ha ez az elmúlt időszak nacionalista hangulatát idézi elő. „A következő időszakban is – egymásra figyelve – Magyarország kormánya és a határon túli magyarok együtt kell tudjanak építkezni, mert ezer esztendő után sem lehet az a szándékunk, hogy elhagyjuk a szülőföldet, hogy asszimilálódjunk, hiszen mi magyarként akarunk itt maradni és élni. Magyar jövőt akarunk építeni” – tette hozzá.

A következő esztendők nagy kihívásának nevezte annak az elkezdett munkának a folytatását, amelynek része az is, hogy a most felavatott épületegyüttesben magyar orvosok, művészek, alkotó emberek alapíthatnak családot – ez által pedig azt a közösséget erősíthetik, amely itthon képzeli el a jövőjét. Kelemen Hunor meggyőződése, hogy az elmúlt években olyan változás történt a nemzetpolitikában, amelyre szüksége volt és van minden magyar embernek.

„Bár a nemzetpolitika elsőként az identitáshoz, a nyelvhez, a valláshoz köthető, de ha leragadnánk ezeknél a kérdéseknél, a 21. században nehezen tudnánk nemzetként építkezni. Az elmúlt években Magyarország Kormánya kitágította a nemzetpolitikát, a gazdaságfejlesztő programokat is beleértve. De akkor is egyértelmű változásról beszélhetünk, ha csak az olyan típusú beruházásokat nézzük, mint a mostani” – jelentette ki a politikus.

Pótápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára elmondta: míg 2010 előtt 9 milliárd forintot különítettek el nemzetpolitikára, ma ennek a tízszerese áll a Kárpát-medencei magyar közösség rendelkezésére: „Erdélyben is óriásit léptünk előre, az összefogásnak gyakorlati eredményei vannak. A Studium-Prospero Alapítvánnyal közösen létrehozott orvosi lakásoknak az a szerepe, hogy meg tudjon kapaszkodni a sok szempontból rossz helyzetben lévő romániai egészségügy, célja pedig, hogy a magyar orvosok itthon maradjanak.”

Az épületegyüttes avatásán részt vett Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Turos Lóránd szenátor, Erdei Dolóczki István és Magyar Lóránd parlamenti képviselő, Vass Levente, Maros megye parlamenti képviselője és Alfater Tamás alprefektus.

A hat szolgálati lakás lakhatási támogatására augusztus 25-ig jelentkezhetnek fiatal orvosok, gyógyszerészek és művészek. Az épületegyüttes a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Studium Állandó Támogatók finanszírozása révén valósult meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?