Liviu Dragnea elérte, hogy felfüggesszenek pereket a legfelsőbb bíróságon

A bukaresti táblabíróság (CAB) felfüggesztette pénteken a legfelsőbb bíróság öttagú bírói tanácsainak munkáját helyt adva a korrupcióval megvádolt Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök óvásának, aki a bírói tanács összetételét kifogásolta.

November elején egy alkotmánybírósági döntés arra kötelezte a legfelsőbb bíróság vezető testületét, hogy alakítsa újra a bírói tanácsokat. Dragnea ügye így egy új összetételű tanácshoz került, de ügyvédei azt állítják, hogy a sorshúzást a legfelsőbb bíróság vezetősége elsiette, meg kellett volna várni az alkotmánybíróság indoklását, mert lehet, hogy csak a tanács elnökét kellett volna lecserélni.

Dragneát második korrupciós perében három év és hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte júniusban első fokon a legfelsőbb bíróság egy háromtagú bírói tanácsa, és elrendelte korábbi felfüggesztett ítélete letöltését. A fellebbviteli tárgyalás - amelyen az ország legerősebb emberének számító politikus esetleges bebörtönzése és politikai karrierje a tét - október 8-án kezdődött a legfelsőbb bíróság egyik öttagú bírói tanácsánál. A novemberi alkotmánybírósági döntés, illetve a CAB mostani határozata következtében néhány hónapon belül kétszer is leválthatják bíráit.

Más az első cserét előidéző alkotmánybírósági határozat is a Dragnea által háttérből irányított kormány óvása nyomán született. Az ellenzéki média szerint a Dăncilă-kabinet azért avatkozott be az egyébként jelentéktelen szervezési kérdésnek tűnő jogvitába, mert a PSD elnökét akarják egy "kedvezőbb" összetételű bírói tanácshoz juttatni, a pártelnöknek ugyanis állítólag meggyőződése, hogy annál a tanácsnál, ahova ügyét eredetileg besorolták, az "ellenséges bírák" voltak többségben, és esélye sem lett volna elkerülni a börtönt.

A CAB határozata megfellebbezhető, de végrehajtandó, így a jogerős végzésig minden olyan pert felfüggeszt, amelyeket az öttagú bírói tanácsok tárgyalnak.

Meg kellett volna várni az indoklást. Pénteken Liviu Dragnea ügyvédje, Flavia Teodosiu közölte a tárgyaláson, hogy Dragnea kéri: semmisítsék meg, illetve függesszék fel a legfelsőbb bíróság vezetőtanácsának november 8-i döntését, amelynek alapján kisorsolták az öttagú bírói tanácsokat. Az ügyvéd szerint a legfelsőbb bíróságnak meg kellett volna várnia az alkotmánybíróság azon határozatának indoklását, miszerint alkotmányos jellegű jogi konfliktus alakult ki a parlament és a legfelsőbb bíróság között az öttagú bírói tanácsok létrehozása kapcsán. Az ügyvéd úgy véli, a fellebbviteli testületek kinevezése törvénytelenül történt, és sérült ügyfelének a méltányos bírósági eljáráshoz való joga. Véleménye szerint csak a testületek elnökeiről kellene sorshúzással dönteni, nem minden egyes tagról.

Kapcsolódók

Kimaradt?