Képzések nélkül aligha teljesíthető a női kvóta az RMDSZ-ben

Kimondottan közéleti szerepvállalásra idén mintegy 200 nő számára tartott képzéseket az RMDSZ Nőszervezete – tájékoztatott Hegedüs Csilla, a nőszervezet ügyvezető elnöke. A nyilvános beszédre, nyilvános megjelenésre, illetve rendezvényszervezésre fókuszáló felkészítőket öt helyszínen (Hargita, Szatmár, Bihar, Szilágy és Maros megyében) szervezték meg.

A képzések legfontosabb célja, hogy az RMDSZ teljesíteni tudja a zilahi kongresszuson elfogadott női kvótát. Eszerint a szövetségnek a helyi döntéshozó testületeiben egyharmados arányt kell biztosítania a nők számára. A területi és országos testületekben ez az arány 15 százalékos.

"Nagyon sokan azt mondták, hogy nem lesz ennyi jelentkező nő. Mi pedig úgy éreztük, hogy volnának, viszont egy kis önbizalomra, bátorításra szorulnak. Úgy gondolom, hogy a képzéseken részt vett nők megértették, hogy szükség van a tudásukra, a szakértelmükre az RMDSZ-ben. Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogyha ilyen emberek akarnak a közösségért dolgozni, akkor mi ne fogadjuk be őket. A képzést jövőre is megtartjuk, hiszen azt látjuk, hogy a megyei szervezetek komolyan veszik a kvótát, Szilágy megyében például ma (pénteken, szerk. megj.) zajlik a küldöttgyűlés, és 35 új nővel bővül a döntéshozatal. Ez nagyon jó példa" – mondta Hegedüs.

Hozzátette, ha a helyi, területi és országos döntéshozatalban lévő nők elkezdenek dolgozni, ha a közösségek látni fogják, hogy nem ördögtől való, ha egy nő vezet egy projektet, egy ügyet, utána sokkal könnyebb lesz befutó helyekre kerülniük a választási listákon. „Nem gondolom, hogy a választások előtt két héttel, amikor a listák kialakulnak, kell összehalászni ezeket a hölgyeket, mert nem fog működni. De ha ezek a nők bizonyíthattak, akkor sokkal könnyebb dolga lesz a Nőszervezetnek a választásokkor” – mondta az ügyvezető elnök.

Fiatal nőket is megcéloztak

A Nőszervezet Bogya Anna, a szervezet ifjúsági ügyekért felelős alelnökének vezetésével fiatal, 17-34 év közötti nőket is célba vett a Nő az esély programmal. A képzés egyik célja a Nőszervezet munkájának megismertetése volt, de terítékre került a nyilvános beszéd, az online kommunikáció és a rendezvényszervezés is. A program részeként a közel száz résztvevő saját igényeire szabott projekteket is alkotott. A Nőszervezet úgy döntött, öt projekt kivitelezését finanszírozni fogja. A kolozsvári Nekünk zöld projekt a városi környezettudatosságra nevelést célozza, a szórványból érkező Magyar iskolába járni trendi kimondottan fiatalos eszközökkel szeretné leginkább a vegyes családok körében a magyar oktatást népszerűsíteni.

Egy másik, Székelyföldön született projekt az elsősegélynyújtásra fogja tanítani a szülőket. A Szilágyságból két projekt érkezett: az egyik az internetes bulling, a másik pedig egy a nők 30 százalékát érintő betegség (endometriózis) ellen szeretne fellépni. Hegedüs Csilla elmondta, amennyiben az internetes zaklatás elleni program megfelelően fog működni, szeretnék országossá tenni. Hozzátette, a képzéseket jövő évben is megszervezik, a visszajelzések szerint lesz rá igény.

Kapcsolódók

Kimaradt?