Hatékonyabb lett a kárpótlási eljárás a vadkárok esetében

Biztonságosabb, egyszerűbb és hatékonyabb lett a módosított vadásztörvényt azt követően, hogy a képviselőház döntő házként elfogadta az RMDSZ javaslatait is tartalmazó kormányrendeletet – közölte az RMDSZ sajtóirodája.

Korodi Attila képviselőházi frakcióvezető rámutatott: az új vadásztörvény előrelépés, hiszen megtéríti a vadkárokat, és azokban az esetekben is kárpótlást nyújt, ha egy személy vadállat támadásának áldozatává válik.

A politikus elmondta, ha a megyei önkormányzatoknak szerződésük van a szakminisztériummal, ezentúl előfinanszírozhatják a kárterítést, így az érintetteket sokkal rövidebb határidőn belül kifizetik, majd a pénzösszegeket utólagosan megkapja a minisztériumtól a megyei önkormányzat. Ha pedig a szaktárca sürgősségi kilövési engedélyt bocsát ki, vagy vadak áthelyezését hagyja jóvá, például a medvék esetében, akkor az ezzel járó költségeket is fedezheti a megyei önkormányzat a szerződés értelmében.

 
 

A környezetvédelmi szakpolitikus emlékeztetett arra is, hogy mindeddig a vadásztársaságok hatáskörébe tartozott ezeknek a műveleteknek az elvégzése, azonban az állam semmilyen intézménye nem fizetett a vadállatok kilövéséért vagy elszállításáért, amelyek igencsak költségesek.

Korodi Attila kiemelte az RMDSZ egy másik nagyon fontos módosítását: a szaktárca kárpótolja azokat a személyeket, akik medvék vagy más vadállatok támadásainak áldozatai voltak. Így ha medvetámadás következtében valaki kórházba kerül, vagy életét veszíti, az állam felelősséget vállal: ezentúl kifizetik a kórházi költségeket, valamint azokra a napokra, amíg inaktív volt, megkapja fizetését, amennyiben munkanélküli, akkor a minimálbér alapján számolják ki a juttatását.

„Azokban a szörnyű esetekben, amikor a medvetámadás halálesettel jár, a családtagoknak minden hónapban biztosítják az elhunyt személy fizetését. Ha nem dolgozott, akkor a minimálbér értékét mindaddig, amíg az elhunyt elérte volna nyugdíjas kort” – taglalta a székelyföldi törvényhozó.

A vadásztársaságok feladata lesz a vadkárok megelőzése

Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a parlament alsóháza mezőgazdasági bizottságának tagja elmondta, hogy ezentúl a vadásztársaságok feladata lesz a vadkárok megelőzése, nem pedig a mezőgazdaságban dolgozó személyeké, akik preventív módszereket alkalmaztak annak érdekében, hogy megelőzzék a bajt.

„A ma megszavazott törvény megkönnyíti a vadkárokat elszenvedett gazdák kárpótlását. A törvény módosítása értelmében a gazdák kötelezettségei jelentős mértékben csökkennek. Már nem kötelesek kerítéssel megvédeni a vadaktól növényeiket, ezentúl két kötelezettségük van: december 15-ig a terményt betakarítani, illetve értesíteni a vadásztársaságot, ha vadállatok jelentek meg gazdaságuk közelében” – összegezte a Szatmár megyei parlamenti képviselő.

Az RMDSZ módosításai a kormány által kezdeményezett sürgősségi rendelet szövegében a Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követően lépnek érvénybe.

Kapcsolódók

Kimaradt?