Zöld utat kapott a csíkszeredai sürgősségi kórház fejlesztése

Az övezeti rendezési terv elfogadása nagy lendületet ad a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház fejlesztésének – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda helyi tanácsa elfogadta az övezeti rendezési tervet (PUZ) a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház területére vonatkozóan, így a tervezett fejlesztések nagy lépésben folytatódhatnak.

A fejlesztés a közszolgáltatás jegyében történik, a csíkszeredai kórház pedig nem konkurencia akar lenni a régió kórházainak, hanem kiegészíteni kívánja azok tevékenységét – hangsúlyozta Borboly Csaba. „A területi tervnek köszönhetően el tudják költöztetni a csíksomlyói tüdő- és fertőzőosztályt, újabb szakmákat tudnak idevonzani, orvoslakások építésével fel tudnak készülni az új orvosok fogadására, és mindez egy jó csapatmunka eredménye” - fejtette ki a megyeelnök.

Az egykor megálmodott tervek mára valósággá váltak, mondta Zonda Erika, a megyei tanács alintézményekért felelős vezérigazgatója, a kórház vezetőtanácsának elnöke. A megyei tanács, Csíkszereda városvezetése és a kórház jó együttműködésének köszönhetően a korábbi pozitív, illetve negatív tapasztalatok alapján megszületett fejlesztési ötletek ma már kész tervek, amelyek egy részéhez az anyagi forrás is biztosított.

A fejlesztéseket hat évre tervezik, illetve egy új épületet tíz év alatt építenek meg, a terveket Fülöp Otilia megyei főépítész mutatta be. Mint kifejtette, a tervezésnél az volt a szempont, hogy a tevékenység zavartalanul folyjon. A sürgősségi ellátást kibővítik, lemennek két szinttel a föld alá, ott helyezik el a kazánházat, az adminisztrációs tevékenységeket, illetve helyet kap egy kápolna is. Új épületbe költöztetik a csíksomlyói tüdő- és fertőzőosztályt, ezt minél több zöldövezettel veszik körül.

Megépítik a helikopter-leszállópályát, a szolgáltatások bővítésével és a betegek számának növekedésével arányosan bővíteni kell a parkolót is. Játszóteret alakítanak ki, újabb orvoslakásokat építenek, illetve a várossal közösen kialakítanak egy második utat is. A tíz év távlatában, a mostani kazánház helyére épül egy új épület. Csíkszereda területi hozzájárulásának köszönhetően újabb orvoslakás épül a kórház épülete és a mostani járóbeteg-rendelő épülete között.

A tervek finanszírozási forrásait Péli Levente, a megyei tanács műszaki vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese ismertette. Finanszírozási kérést nyújtottak be az Országos Beruházási Ügynökséghez (CNI), remélik, hogy a terv felkerül a jövő évi beruházási listára, mondta. A szakrendelők összevonására és az épület megerősítésére a Regionális Operatív Program (POR) támogatását kérik. A járóbetegrendelők a földszinten kapnak helyet, itt lehetősége biztosítanak egynapos bennfekvésre, ezzel is tehermentesítve az osztályokat, számolt be Péli Levente.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?