Sepsiszentgyörgyön újabb részeg hajléktalanok kerültek kórházba

Ne pénzzel, hanem étellel és ruhával segítsünk a hajléktalanoknak. A pénzadomány ugyanis veszélybe sodorhatja életüket, hívta fel a közvélemény figyelmét Tischler Ferenc. A sepsiszentgyörgyi hajléktalan szállót is működtető Máltai Szeretetszolgálat országos főtitkára kedden Facebook-bejegyzésben reagált a múlt heti szerencsétlen esetre, amikor a háromszéki megyeszékhelyen életét veszítette egy hajléktalan és ezt követően az elmúlt napokban még négy hajléktalant súlyos állapotban kellett kórházba szállítani.

„Mindegyik esetben a probléma alapja a túlzott alkoholfogyasztás volt”, mutatott rá Tischler Ferenc, aki arra reagált, hogy keddre virradó éjszaka újabb hajléktalanokat kellett kórházba szállítani. „Amikor információt kaptunk ez elmúlt éjszaka eseményeiről, a máltás kollégákkal azon gondolkodtunk, hogy honnan van pénzük alkoholra az utcán élő embereknek, úgy hogy sok esetben nincs semmilyen iratuk és nincs semmilyen jövedelmük. Koldulásból! jött a munkatársunk válasza”, írja a Máltai Szeretetszolgálat országos főtitkára.

Tischler Ferenc leszögezi: nem szokott nyilvánosan kioktatni embereket, most sem ez a célja hanem inkább szívességet kér. „Nem azt kérem, hogy engedjük el a hajléktalanok kezét, sőt továbbra is segítsünk nekik, csak ne úgy segítsünk, hogy pénzt adunk, mert abban a helyzetben, amelyben vannak, nem tudják észszerűen megállapítani a prioritásokat! Úgy segítünk ezeknek az embereknek, ha ételt, ruhát veszünk, adunk nekik. A pénzadomány veszélybe sodorhatja az életüket, ezért inkább vásároljunk számukra olyan dolgokat amelyek a javukra válhatnak”.

Tischler Ferenc rámutatott, hogy a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei a keddre virradó éjszaka őrjáratot szerveztek a városban és arról próbálták meggyőzni a hajléktalanokat, hogy menjenek be az éjszakai menedékhelyre. A köznyelvben Sing Singnek nevezett Csíki negyedi éjszakai szálló vezetője Székely Róbert a napokban történt szerencsétlenségek kapcsán rámutatott: a rendőröknek van lehetősége, hogy éjszakára menedékhelyre kísérjék a hajléktalanokat, ám általában akkor kezdik felkutatni az utcán éjszakázókat, amikor mínusz tíz fok alá csökken a hőmérséklet, és erre vonatkozó parancsot kapnak a belügyminisztériumtól.

Mint arról beszámoltunk a menedékhely vezetője korábban elmondta, hogy november 18-tól, az időjárás függvényében reggelente meleg teát és szendvicset visznek az utcán élőknek, hasonlóképpen ellátják a hajléktalanszállóra bevonulókat is. A Máltai Szeretetszolgálat által működtetett éjszakai menedékhelyen jelenleg 25-30 hajléktalan tölti az éjszakát és még tízen lehetnek az utcákon. A fagyos téli időszakban az ittas személyeket is befogadják, de külön szobában csak padot és széket biztosítanak számukra, így próbálják rávenni őket arra, hogy inkább józanul vegyék igénybe a szolgáltatásaikat, hiszen akkor jobb körülményeket élvezhetnek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?