Momo-jelenség: beperelte az apa a YouTube-ot gyermeke halála miatt

Emberéletek veszélyeztetése miatt beperelte egy franciaországi férfi a YouTube-ot, a WhatsAppot és a francia államot, miután a 14 éves fia öngyilkos lett. Az apa egy bizarr közösségi médiás jelenséget, a Momo Challenge-et okolja a tragédiáért – számolt be az AFP hírét idézve az Agerpres.

Mint korábban írtuk, a Momo egyelőre ismeretlen személyek által kreált, ijesztő virtuális horrorfigura. A rejtélyes alak elsőrban WhatsAppon, YouTube-on és Facebookon keresztül keres meg gyerekeket és tinédzsereket üzenetben, amiben arra próbálja rávenni őket, hogy hajtsanak végre feladatokat. Az utasítások közt kevésbé veszélyesnek tűnőek is vannak, például hogy a címzett hajnalban legyen ébren bizonyos órákban, de a durvább utasítások közt már öncsonkítás és öngyilkosság is szerepel.

A nyugat-franciaországi férfi október közepén holtan találta a szobájában a fiát, aki kimonójának övével felakasztotta magát. Apja szerint gyermekének nem voltak beilleszkedési problémái, és a tragédia nem következett volna be, ha nem lett volna rabja az interneten terjedő Momo Challenge-nek.

„Azzal vádolom a YouTube-ot, a Whatsappot és a rencontre-ados.com portált, hogy veszélyezteti a fiatalok életét. Úgy vélem, az állam nem vette kellőképpen figyelembe, hogy ezek az internetes játékok milyen veszélyeknek teszik ki a fiatalokat” – idézte a René Gattino nevű férfit az AFP.

Gerard Collomb francia belügyminisztert korábban Gabriel Attal oktatási államtitkár is interpellálta a Momo-jelenség miatt. Felhívta a tárcavezető figyelmét, hogy a játékban részt vevő fiatalokat pszichikai nyomásgyakorlással kényszerítik különböző veszélyes feladatok végrehajtására. Azzal fenyegetik őket, hogy ha nem teljesítik ezeket, közzéteszik a személyes adataikat és fényképeiket, sőt megöli őket.

Kapcsolódók

Kimaradt?