Johannis szerint nem a legfőbb ügyésznek, hanem az igazságügyi miniszternek kell mennie

„Teljességgel helytelennek” tartja Klaus Iohannis államfő az Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítására irányuló javaslatot. Az elnök szerint a döntés bizalmatlanságot szül a rendszerrel szemben, az európai partnerekben pedig újabb aggodalmakat kelt. 

Az elnöki hivatal csütörtöki közleménye hangsúlyozza, az államfő kézhez kapta az Augustin Lazăr tevékenységéről készült jelentést - amelyet áttanulmányoz majd -, illetve a menesztésére vonatkozó javaslatot. „Klaus Johannis elnök méltányolja a legfőbb ügyész munkáját és úgy véli, hogy az igazságügyi miniszter javaslata teljességgel helytelen, bizalmatlanságot szül a rendszerrel szemben, és aggodalmat kelt európai partnereinkben” – fogalmaz a közlemény. 

Ebben Johannis rámutat, Tudorel Toader tárcavezető „tendenciózusan” ismertette a jelentést, és világossá tette ama szándékát, hogy politikai ellenőrzés alá vonja az ügyészeket. „Ismét azt a látszatot próbálják kelteni, hogy az ügyészek a társadalom ellenségei, holott - amint azt az alkotmány is előírja - meghatározó szerepük van a társadalom érdekeinek képviseletében, a jogrend védelmében” – idézi a közlemény Johannist, aki ugyanakkor felhívást intéz a bírákhoz és ügyészekhez, ne veszítsék el bizalmukat abban, hogy a társadalom képes ellenállni a jogállamiság ellen intézett újabb támadásnak. 

Az igazságügyi miniszternek a legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítására irányuló kezdeményezése megerősíti az államfő ama meggyőződését, hogy Tudorel Toadernek haladéktalanul távoznia kell a minisztérium éléről - nyomatékosítja a közlemény, hozzátéve, „a román államnak kötelessége megvédeni a jogrendet, valamint az állampolgárok jogait és szabadságait, de független és hatékony főügyészség nélkül ez nem megvalósítható”. 

Tudorel Toader igazságügyi miniszter szerda este jelentette be, hogy kezdeményezi Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítását. A tárcavezető 63 oldalas jelentést készített a legfőbb ügyész tevékenységének átvilágítása nyomán. Az öt fejezetre tagolt dokumentum húsz pontban foglalja össze azokat az érveket, amelyek alapján Augustin Lazăr menesztését kéri. Az igazságügyi miniszter szerint a jelentésben felsorolt tények „nem tolerálhatók” egy jogállamban, és azt bizonyítják, hogy Lazăr tevékenysége „szembemegy az alkotmány és a törvények szabta kötelezettségekkel”. Tevékenységével, magatartásával és nyilatkozataival Augustin Lazăr eltérítette a főügyészséget az alaptörvényben rögzített feladatától - tette hozzá Tudorel Toader.

Toader: nincs új a nap alatt

Rövid Facebook-bejegyzésben reagált Tudorel Toader igazságügyi miniszter az államfőnek az Augustin Lazăr legfőbb ügyész tisztségből való elmozdítására irányuló javaslattal kapcsolatban tett nyilatkozatára.

„Nincs új a nap alatt: az elnök előbb közli, hogy nem meneszti A. Lazărt, és majd csak ezután olvassa el az igazságügyi minisztériumtól kapott jelentést” – olvasható Toader bejegyzésében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?