Székely Mikó Kollégium: november 8-ra halasztották az ítélethirdetést

November 8-ra halasztotta az ítélethirdetést a legfelsőbb bíróság a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületeinek a visszaszolgáltatási perében - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a bíróság szóvivője.

A Székelyföld egyik legrangosabb iskolájaként számon tartott tanintézet épületeit az 1948-as kommunista államosítás során a református egyháztól vették el. A román állam 2002-ben visszaszolgáltatta az ingatlanokat a református egyháznak. Később azonban, egy feljelentés nyomán a korrupcióellenes ügyészség (DNA) büntetőpert indított a visszaszolgáltatási kérelmet elbíráló bizottság tagjai ellen, akiket 2014 novemberében jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, az ingatlanokat pedig újra államosították.

Az egyház újabb restitúciós kérését 2016 májusában elutasította a restitúciós bizottság. Az elutasító határozat megsemmisítéséért indított perben első fokon eljáró brassói táblabíróság nem fogadta el az egyház érveit. A legfelsőbb bíróság a Brassóban 2016 decemberében hozott ítélet ellen benyújtott egyházi fellebbezés ügyében hirdet ítéletet.

A restitúciós perben a bírói testület jogerős ítéletet hoz. Itt olvashat részleteket arról, hogy milyen dokumentumokkal támasztotta alá visszaszolgáltatási kérelmét az Erdélyi Református Egyházkerület.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?